Meerdere wedstrijden, vele (inter)nationale toppers en een groot spektakel. Dat is kort gezegd wat er te wachten staat bij de 33e Skeelerronde van Otterlo. Zaterdag 20 juli komt Otterlo en omgeving bijeen om het 'jaarlijkse dorpsfeest' bij te wonen. "Het leeft hier al enorm."

In samenwerking met de Edese IJsvereniging is Stichting Skeelersport erin geslaagd een mooi deelnemersveld en programma samen te stellen. De grootste publiekstrekker is zonder twijfel Kjeld Nuis. De Sportman van het Jaar in 2018 stond torenhoog op het verlanglijstje van de ambitieuze organisatie. Nuis zal via een helikoptervlucht in Otterlo gaan landen. Een andere publiekstrekker is Patrick Roest. De wereldkampioen allround doet voor het eerst mee aan de Gouden Luctra. Andere deelnemers zijn Ronald en Michel Mulder, Gary Hekman en Crispijn Ariëns.

Bij de vrouwen hebben Jorien ter Mors, Joy Beune, Marit van Beijnum en Bianca Roosenboom hun deelname toegezegd. Roosenboom komt echter niet actie vanwege haar valpartij op het WK Marathon in Barcelona. Voor Ter Mors wordt dat haar eerste wedstrijd sinds ze is geopereerd aan haar knie. Verder heeft de organisatie toezegging gekregen van de Canadese schaatsallroundploeg. De grote trekpleisters van het team, Ivanie Blondin en Valerie Maltais, zullen tevens strijden om de titel bij de races om de Gouden Luctra-skeeler.

De ploeg van Remmelt Eldering, de coach van de Canadese vrouwen, verblijft in Nederland op trainingskamp in de nabijheid van Leeuwarden en ziet Otterlo als uitgelezen mogelijkheid om wederom successen te behalen. De organisatie is nog volop in gesprek met nationale en internationale toppers om het deelnemersveld in Otterlo nog aantrekkelijker te maken.

Het volledige programma ziet er als volgt uit:
12.00-12.30 uur Wedstrijd G-skaten
12.30-13.30 uur Open Gelders Kampioenschap voor de jeugd
13.30-14.30 uur Open Gelders Kampioenschap voor de junioren en masters
14.30-16.30 uur Clinic en Mini Elfstedentocht voor de Otterlose jeugd (begeleid door Team Reggeborgh)

16.30-17.30 uur KNSB Marathon Cup vrouwen
17.30-18.50 uur Showtime (met onder andere de Gouden Luctra en huldigingen)
19.00-20.00 uur KNSB Marathon Cup mannen
Vanaf 20.00 uur: Een spetterende feestavond op het Dorpsplein

De toegang tot het grootste skeelerevenement van Nederland is wederom gratis. Organisator Rob Hummelen is trots op het evenement. "Ik zou zeggen: kom langs! Het leeft hier enorm. Als je eenmaal bent geweest, wil je er de volgende jaren ook bij zijn. Het wordt elk jaar gekker!"