Tickets
Shop
Nieuws 03 jul 2019

Francolini keert terug in inlinepeloton

Op de deelnemerslijst van het WK Inlineskaten in Barcelona staat een opvallende naam: Fabio Francolini. De 32-jarige Italiaan moest in 2017 noodgedwongen stoppen vanwege fysieke problemen, maar sinds de zomer komt hij weer in actie op wieltjes.

Francolini begon op vijfjarige leeftijd met inlineskaten in zijn geboorteplaats Cantù. In zijn loopbaan bouwde hij een indrukwekkend palmares op. De Italiaan is viervoudig wereldkampioen en veroverde zestien Europese titels. In 2011 maakte Francolini maakte de overstap naar het schaatsen om zijn droom van deelname aan de Olympische spelen te realiseren. Hij was een van de eerste schaatsers die zich volledig richtte op de massastart.

Op de WK Afstanden van 2015 in Heerenveen veroverde Francolini zilver achter Arjan Stroetinga en hij pakte zeven medailles op de World Cups. In Nederland ging hij marathonschaatsen, eerst bij Team Bouw & Techniek en later bij Team AB Vakwerk. Na meerdere podiumplaatsen boekte hij in 2014 eindelijk zijn eerste (en enige) overwinning in de KPN Marathon Cup. Onder toeziend oog van zijn vrouw en zoontje won Francolini in Tilburg.

Francolini in de kleuren van AB Vakwerk | Foto : Soenar Chamid

In de zomer van 2017 werd bekend dat Francolini al maanden kampte met flinke fysieke problemen. De Italiaan werd gediagnosticeerd met coeliakie, een chronische darmaandoening, en een darmontsteking. Topsport ging niet meer, en zijn olympische droom viel in duigen. Francolini's laatste langebaanwedstrijd was de mass start op de WK Afstanden op de olympische baan in Gangneung, een jaar voor de Spelen.

Maar nu maakt de Italiaan een comeback in het inlinepeloton. Op de nationale kampioenschappen in mei van dit jaar stond Francolini er weer en pakte hij gelijk brons op de punten-afvalkoers. "Dit resultaat had ik nooit verwacht na meer dan twee jaar met moeilijkheden", liet hij weten op Instagram. "Ik wil iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt en mij heeft aangemoedigd. Ik ben nog niet klaar met vechten, maar deze liefde en dit resultaat gaan mijn toestand zeker helpen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan