Tickets
Shop
Nieuws 12 jan 2019

Verbij prolongeert Europese titel sprint, Krol sluit EK af met baanrecord

Kai Verbij heeft op indrukwekkende wijze zijn Europese sprinttitel geprolongeerd. De sprinter van Team Reggeborgh won drie van de vier afstanden op het toernooi in Collalbo. Havard Lorentzen en Henrik Fagerli Rukke maakten het podium compleet.

Foto : Soenar Chamid

Verbij had op de laatste 1000 meter een voorsprong van een kleine twee seconden op zijn naaste belager Lorentzen, maar Verbij maakte korte metten met de wereldkampioen sprint. Verbij noteerde een tijd van 1.08,88 (tweede tijd) en dat was ruim genoeg voor de Europese titel. Thomas Krol eindigde het EK met een overwinning op de 1000 meter door het baanrecord van Verbij af te pakken. Krol reed 1.08,68.

"Ik ben er trots op dat het me weer is gelukt. Ik heb er hard voor moeten werken en weet hoe moeilijk het is om te winnen, maar ik heb me hier goed aan de opdracht gehouden", oordeelde de Europees kampioen monter. "Het was mooi om de eerste drie afstanden te winnen. Daardoor hoefde ik op de laatste 1000 meter geen 10 meer te scoren. Een 6 of 7 was ook goed genoeg. Het was een strakke rit, zonder veel risico, maar ook zonder grote fouten. Dat was precies de bedoeling."

Kai Verbij verstevigde eerder op de dag zijn leidende positie op de 500 meter. De sprinter van Team Reggeborgh won de tweede 500 meter in een indrukwekkende tijd van 34,93, slechts vierhonderdste achter het baanrecord. Verbij, die vrijdag ook al de eerste 500 en 1000 meter op zijn naam schreef, was 0,16 seconde sneller dan de olympisch kampioen op de 500 meter, Havard Lorentzen. Artyom Kuznetsov uit Rusland werd derde in een tijd van 35,27.

Kjeld Nuis reed 35,41 en werd vierde. Nuis, die vrijdag gediskwalificeerd werd vanwege het raken van een blokje, heeft inmiddels aan de dienstdoende Nederlandse scheidsrechter Berri de Jonge zijn excuses aangeboden. "Ik baalde ervan dat ik hem heb vastgepakt. 'Sorry voor mijn emoties', zei ik tegen hem. 'Ik snap het' gaf hij als antwoord'', lichtte Nuis bij de NOS het incident toe. Thomas Krol, de derde Nederlander op het EK Sprint, zag zijn naam terug op de elfde plek na een tijd van 35,77.

Vrouwen
Jutta Leerdam heeft op de eerste 1000 meter een prima prestatie geleverd. Het 20-jarige schaatstalent van Team IKO leek met een indrukwekkende tijd van 1.15,82 de winst binnen te hebben. In de laatste rit dook de Russische Daria Kachanova daar echter nog net onder: 1.15,79 (een baanrecord). Letitia de Jong reed de derde tijd (1.15,88) en Sanneke de Neeling belandde op de zesde plek (1.16,62). 

In het algemeen klassement is Vanessa Herzog nog altijd de leider. Herzog, de winnares van de eerste 500 meter, heeft nog een kleine marge van 0,16 seconde op Kachanova. De Russin Olga Fatkulina staat derde, op 0,27 van Herzog. Leerdam is op de vierde plaats de beste Nederlandse. Ze moet 0,58 seconde goedmaken op Herzog. De Jong (vijfde op 0,69) en De Neeling (zesde op 1,06) staan wat verder weg van het podium.

Vanessa Herzog liet op de eerste 500 meter meteen zien dat zij de te kloppen vrouw is. De Oostenrijkse won de kortste afstand in een nieuw baanrecord: 37,61. Olga Fatkulina en Daria Kachanova kwamen met respectievelijk 38,13 en 38,15 nog het dichtst in de buurt. Jutta Leerdam noteerde met 38,55 de vierde tijd, Sanneke de Neeling en Letitia de Jong noteerden beiden 38,63 en werden gedeeld vijfde. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan