Tickets
Shop
Nieuws 06 jan 2019

Van Ruijven en Breeuwsma veroveren tweede NK-titel

Bij het KPN NK Shorttrack hebben Lara van Ruijven en Daan Breeuwsma de nationale titels veroverd. Beide kampioenen stellen daarmee een startplaats veilig voor het Europees kampioenschap, dat volgende week plaatsvindt in Dordrecht. Voor beide schaatsers was het hun tweede titel. Breeuwsma prolongeerde zijn titel van vorig jaar, Van Ruijven was eerder in 2015 kampioen.

Foto : Sander Chamid

Breeuwsma werd niet zonder slag of stoot kampioen. Op de 500 meter kwam hij na anderhalve ronde ten val en raakte op een flinke achterstand. Enkele ronden later doken ook Dylan Hoogerwerf en Bram Steenaart de kussens in, waardoor Breeuwsma weer aan leek te sluiten. Op de streep passeerde hij Steenaart om nog als derde te finishen. In de commotie was het hem alleen even ontschoten dat hij een ronde tekort had gereden. 

Omdat dit gegeven ook de jury was ontgaan, werd de uitslag officieel gemaakt voordat iedereen doordrongen was van de feiten. "Door de valpartijen was ik het overzicht even kwijt", geeft Breeuwsma aan. "Ik zag wel dat ik nog derde kon worden als ik doorreed, dus dat heb ik maar gedaan. Ik was me er totaal niet van bewust dat ik een ronde minder had gereden. Vandaar dat ik ook nog met mijn handen omhoog over de finish kwam." Jasper Brunsmann won uiteindelijk de 500 meter, voor Itzhak de Laat.

Een tevreden Breeuwsma finisht als derde op de 500 meter | Foto : Sander Chamid

Met zeges op de 1000 en 1500 meter op zak hoefde Breeuwsma in de superfinale enkel nog De Laat in de gaten te houden. Daarin was het junior Sven Roes die na de laatste tussensprint een versnelling plaatste en een gat sloeg met het stilvallende peloton. Friso Emons zette nog de achtervolging in, maar kwam te laat om Roes nog van de zege te houden. Met de punten die hij daarmee veroverde, kaapte hij verrassend het brons weg voor Brunsmann en Hoogerwerf. De Laat eindigde met driemaal zilver en een derde plaats in de superfinale op de tweede plaats in het klassement.

Van Ruijven pakt tweede titel
Bij de dames pakte Lara van Ruijven haar tweede titel. De Naaldwijkse, die eerder in 2015 al op de hoogste trede van het podium stond, veroverde gouden medailles op de 500 en 1000 meter en bleef haar naaste achtervolgers ruim voor. Suzanne Schulting pakte de titel op de 1500 meter en eindigde dankzij een overwinning in de superfinale op de tweede plaats. De uit Frankrijk teruggekeerde Selma Poutsma reed een sterk toernooi en zag dat beloond worden met het brons. Titelverdediger Yara van Kerkhof eindigde als vierde.

"Ik was eigenlijk helemaal niet bezig met de titel", sprak Van Ruijven na afloop. De tevreden winnares had als belangrijkste doel om zich in de kijker te rijden voor het EK. "Dan kom je vanzelf in de buurt van de podiumplaatsen. Normaal gesproken trainen we natuurlijk met elkaar, nu moeten we tegen elkaar strijden. Je kent elkaar door en door, weet wat ieders sterke en zwakke punten zijn. Dat maakt het een stuk lastiger."

Foto : Sander Chamid

Schulting, de van tevoren gedoodverfde favoriet, kende een wisselvallige dag met valpartijen in de halve finale van de 500 meter en de finale van de 1000 meter. Aan de vorm lag dat zeker niet. "Ik rijd makkelijk en de tijden zijn goed, maar je bent toch minder gefocust als bij een World Cup. Ik heb ook een andere opbouw van de 1500 meter uitgeprobeerd. Je kijkt toch een beetje wat er mogelijk is en dan ben je wat minder met de tegenstanders bezig." Met een zilveren medaille kon ze desalniettemin tevreden zijn. 

Klik hier voor alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan