Tickets
Shop
Nieuws 30 jan 2019

Van der Stelt sterkste vrouw op Weissensee: 'Hier heb ik op gewacht'

Tranen van vreugde biggelen over de wangen van Iris van der Stelt na de finish op de Weissensee. De 26-jarige Sassenheimse schreef de Alternatieve Elfstedentocht op haar naam. In de tocht over 200 kilometer op het Oostenrijkse bergmeer was ze de sterkste van een kopgroep van zeven rijdsters.

Foto : Vincent Riemersma

In een lange sprint naar de finish troefde ze Manon Kamminga af. Ineke Dedden eindigde als derde. Van der Stelt was afgelopen zaterdag op het Open Nederlands kampioenschap (ONK) nog tweede geworden, toen werd zij geklopt in de massasprint door Carla Ketellapper-Zielman.

Van der Stelt was niet mee met de eerste kopgroep die vrij snel na de start van de wedstrijd ontsnapte. Ze haakte wel aan in een groep achtervolgers die na 80 kilometer de aansluiting vond. Achttien vrouwen begonnen aan het tweede deel van de race en die groep dunde uit tot de zeven rijdsters, die aan de finale begonnen. Chantal Hendriks en Kim Muusse probeerden nog weg te komen, maar kregen geen ruimte. Waarna Van der Stelt het kon afmaken in de eindsprint.

Huilend van geluk werd het feestje na de streep gevierd met haar teamgenoten Dieuwertje van Kalken, Merel Bosma en Lisa van der Geest en ploegleider Jan-Martien van de Wetering. "Dit heeft behoorlijk veel pijn gedaan. Ik voelde dat ik heel lekker schaatste, maar het is zo ver. Ik ben zo blij dat het gelukt is en zo trots op het team", glundert Van der Stelt. "De druk ligt vaak op onze schouders. We rijden al de hele week goed, maar je wilt natuurlijk die beloning van de eerste plek. Nu flikken we het met elkaar."

Van der Stelt had niet verwacht dat de kopgroep stand zou houden tot in de finale. In die slotfase volgden aanval op aanval en moest de 26-jarige rijdster zelf flink aan de bak. "Het peloton zat er al de hele tijd dicht op en ik dacht: zo meteen klappen Lisa en Merel over me heen om het af te maken. Maar elke keer bleven we maar vooruit. Ik wilde niks laten rijden, want ik dacht straks ben ik weer te laat. Manon kwam in de laatste meters nog heel dichtbij, ik heb alles gegeven en het is eindelijk een keer genoeg in de sprint. Zaterdag (na het ONK, red.) waren er tranen van verdriet en nu van vreugde."

"Dit was mijn droom en ik wachtte echt op deze overwinning. Dit is de langste en zwaarste koers, er gebeurt zoveel onderweg en daarom vind ik het zo mooi. Ik heb geweldig met Dieuwertje in de kopgroep gezeten en we hebben onderweg ook lol gehad. Zij is de jongste in onze ploeg en rijdt perfect in die eerste kopgroep. Je moet heel lang die focus houden, maar als je samenkomt, kan je even babbelen en elkaar helpen."

Een jaar geleden stond de teller voor de Weissensee op vijf Cup-zeges voor het team en won Van der Geest het ONK. Dit seizoen stond Van der Geest pas twee keer op de hoogste trede in de competitie. "Dit seizoen is anders geweest dan afgelopen jaren, maar dat hadden we wel voorzien", vertelt Van der Stelt. "Er rijden ook een aantal sterke sprinters in andere ploegen. Degenen die aanvallen, zijn niet altijd veelwinnaars. Als ze dan winnen, zijn het wel hele mooie. In de 200 kilometer loont aanvallen wel, hier blijven de sterksten over. Dat hebben we vandaag laten zien."

De overwinning komt twee dagen na het nieuws dat de vier dames op zoek moeten naar een nieuwe geldschieter. Na tien jaar stopt mkbasics.nl met de sponsoring van de marathonploeg. "Deze zege is heel fijn in die zoektocht. Beter dan dit kunnen we niet laten zien dat we voor een sponsor heel veel moois kunnen laten zien. Ik hoop dat het goed gaat komen, maar daar heb ik alle vertrouwen in."

Klik hier voor de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan