Tickets
Shop
Nieuws 27 jan 2019

Trotse Achtereekte: 'Het dringt nog niet tot me door'

Eén olympische titel, heel veel meer had Carlijn Achtereekte nog niet gewonnen in haar carrière. Op het KPN NK Allround kwam daar dit weekend een tweede (hoofd)prijs bij. In Heerenveen verzekerde ze zich van haar eerste nationale titel én het laatste WK-ticket. "Dit geeft een boost."

Foto : Soenar Chamid

Het schoot zaterdag al door haar hoofd: straks wordt ze op alle afstanden tweede. Op de 500 en de 3000 meter moest ze zaterdag al de winst laten aan respectievelijk Joy Beune en Esmee Visser en op de tweede dag moest ze op de 1500 en 5000 meter wederom Beune en Visser voor laten gaan. Maar al die tweede plekken leverden haar wel de nationale titel op.

Die had ze vooral te danken aan een sublieme 5000 meter. Achtereekte bleef slechts een kleine drie seconden achter Visser, die enkele ritten eerder het baanrecord (6.47,47) had gereden. De Lettelse moest ruim zes seconden goed maken op ploeggenote Beune en dat werd een spannende strijd. "Joy pakte het slim aan, ze pakte meteen het initiatief. Op dat moment dacht ik: dit wordt een heel pittig ritje. Voor mij was het alles of niets. Tot halverwege was het best spannend. Ik had nog maar vier seconden en kreeg het zwaar. Hoe krijg ik haar nog los, dacht ik. Maar ik bleef vechten en moest snel mogelijk naar de eindstreep zien te komen."

"Op een gegeven moment zag ik bij Jac zes vingers, maar had nog niet meteen door wat dat betekende. Ik hoorde op het laatste stuk de speaker al zeggen dat ik Nederlands kampioen aan het worden was. Hallo, ik ben nog niet eens over de finish! Toen ik over de streep kwam, viel ik bijna om, ik was behoorlijk kapot. Ik merkte dat ik niet meer op m'n benen kon staan."

Nadat ze tot bezinnen was gekomen, kon ze zich opmaken voor de ereronde. "Dit is fantastisch, maar het dringt nog niet echt tot me door", aldus Achtereekte, die het jammer vond dat Antoinette de Jong en Ireen Wüst niet aan de start stonden. De Jong was door haar Europese titel al verzekerd van het WK Allround in Calgary, Wüst werd door de selectiecommissie van de KNSB alsnog aangewezen. "Ik snap de keuze ook wel. Vorig jaar heb ik ook geen NK Allround gereden, omdat ik me op de Spelen wilde richten. Maar wie er niet is, kan je ook niet verslaan."

Na de WK Afstanden in Inzell mag Achtereekte zich opmaken voor het 'extraatje'. Vorig seizoen was ze na de historische 7 februari klaar met het seizoen. Dat was mooi, maar dat wilde ze niet nog een keer. Op het WK in Calgary hoopt ze te profiteren van de lessen die ze op het EK in Collalbo heeft geleerd. "Ik kan zeker nog beter worden. Dit is de eerste keer dat ik zulke tijden laat zien en zo groei in het toernooi. Ik ben benieuwd wat ik in Calgary kan!"


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan