Tickets
Shop
Nieuws 27 jan 2019

'Toch weer heel speciaal als je in je Nederlandse pak staat'

Jutta Leerdam mag zichzelf de nieuwe Nederlands kampioen sprint noemen. De jonge rijdster van Team IKO hield Letitia de Jong en Sanneke de Neeling achter zich. De drie dames verzekerden zich daarmee allemaal van een ticket voor het WK Sprint in Heerenveen. Hoe kijken ze terug op het toernooi en wat verwachten ze van het WK?

Foto : Martin de Jong

1. Jutta Leerdam, in haar eerste jaar bij de senioren Nederlands kampioen sprint:
"Beter dan dit had ik me niet kunnen wensen'', sprak Leerdam stralend bij de NOS. "Goed, ik had wel wat last van mijn lies, maar daar wilde ik liever niet over praten. Ik wilde niet naar eventuele excuses zoeken. Als je echter zo'n tijd op de 1000 meter kunt rijden, valt het allemaal ook wel reuze mee.

Mijn doelstelling voor de rest van het seizoen? Misschien is er meer mogelijk. Vooral in technisch opzicht heb ik dit seizoen veel progressie gemaakt. Deze titel geeft me alleen nog maar meer zelfvertrouwen. Het geeft me vleugels.''

2. Letitia de Jong, onttroond als Nederlands kampioen door ploeggenote Leerdam:
"Het klinkt misschien gek als ik zeg dat ik tevreden ben na vandaag, omdat ik mijn titel kwijt ben, maar dit was een geslaagd toernooi voor mij. Dat ik mijn eerste 37'er rijd op de 500 meter is fantastisch. Thialf zat vol, dus dan neem ik het er maar even van, dacht ik. Je rijdt hem ten slotte maar één keer voor het eerst. Ik wist wel dat het erin zat, maar 37,7 had ik niet verwacht. 

Het WK Sprint was een groot doel om te halen. Met dit puntentotaal is een top tien op het WK haalbaar. Dit NK was natuurlijk mooi, maar als je daar straks weer in je Nederlandse pak staat, is het toch weer heel speciaal."

3. Sanneke de Neeling, voor de vierde keer op rij op het podium bij het NK Sprint:
"Ik ben heel erg blij met het WK-ticket. Dat had ik na zaterdag niet meer verwacht. Ik voelde me heel beroerd gister, was misselijk en had hele slappe benen. Ik denk dat het komt omdat ik een hele drukke en zware week op school heb gehad. Ik dacht: het zal me toch niet gebeuren dat ik het WK-ticket uit m'n handen laat glippen? Ik heb de knop na zaterdag omgezet en tegen mezelf gezegd: van die slechte ritten baal je maandag maar.

Toen ik over de streep kwam na de tweede 1000 meter was ik heel blij. Ik mag nu naar het WK Sprint in Heerenveen en ik hoop daar top tien te rijden. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik absoluut niet weet hoe de rest het internationaal gezien doet. Wat ik wel weet is dat ik het beter doe dan ik ooit heb gedaan. Dit moet dan ook mijn beste notering op het WK gaan worden."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan