Op het KPN NK Shorttrack in Thialf veroverde Selma Poutsma verrassend de bronzen medaille, achter Lara van Ruijven en Suzanne Schulting. De 19-jarige rijdster uit Deil kwam de afgelopen vier jaar uit voor Frankrijk, maar is nu weer terug in Nederland.

Zonder druk ging Poutsma het Nederlands kampioenschap tegemoet, haar eerste toernooi van dit seizoen. Ze werd tweede op de 1500 en 500 meter en derde op de 1000 meter. In de superfinale moest ze alleen Schulting voor zich dulden. "Dit had ik niet verwacht", zegt Poutsma na de prijsuitreiking. "Ik weet wat mijn trainingsniveau is en ik heb snelheid in de benen. Alleen tactisch gezien… Ik heb al een tijdje geen wedstrijden gereden. Dus ik stapte het ijs op met het idee van lekker rijden, kijk goed om je heen wat er gebeurt en leer!"

Poutsma reed dit jaar nog geen enkele KNSB Cup, die voor plaatsing op het NK had moeten zorgen. Haar coach Niels Kerstholt deed een aanvraag bij de KNSB of ze toch mocht starten in Heerenveen. "Ik ben heel blij dat ik hier heb mogen rijden. En ook niet voor niks, uiteindelijk", glimlacht Poutsma terwijl ze een blik werpt op haar bronzen medaille.

In 2014 vertrok ze naar Frankrijk en al gauw werd ze onderdeel van het nationale team. Het gebrek aan (meer) goede Franse shorttracksters gaf haar de mogelijkheid om op jonge leeftijd al World Cups te rijden. In Dresden veroverde Frankrijk vorig seizoen een bronzen EK-medaille op de relay, met Poutsma in de gelederen. De oranjetrein strandde toen in de halve finale waarin ze streden tegen onder andere 'Les Bleus'.

Paspoort
Het scheelde ook weinig of de Franse relaydames hadden zich geplaatst voor de Olympische Spelen in Zuid-Korea. In het wereldbekerklassement vielen ze net buiten de vereiste top-acht. "Dan had ik een Frans paspoort moeten aanvragen", vertelt Poutsma. "Ik heb mijn Nederlandse nationaliteit altijd gehouden en daarmee mag je wereldbekers rijden voor een ander land. Alleen voor de Spelen moet je een paspoort aanvragen. Als ik nu een Frans paspoort op zak had gehad, weet ik niet of dat helemaal fijn had gevoeld."

Het NK-podium: Schulting, Van Ruijven en Poutsma | Foto : Sander Chamid

Het voelt fijn en vertrouwd om weer terug te zijn in Nederland, aldus Poutsma. "In m'n hoofd wist ik van te voren al dat dit een mooie ervaring zou worden van vier jaar. Het kwam ook perfect uit met m'n middelbare school in Frankrijk. Het had eigenlijk niet zo moeten zijn, want ik ben een keer blijven zitten maar daardoor lag alles juist op een lijn", lacht ze.

"Als ik achteraf kijk, was ik misschien iets te jong. Ik was net vijftien. Maar ik dacht dat het goed zou zijn om zo ver uit m'n comfortzone te stappen en het was zo'n goede leerschool. Ik beheers nu een hele mooie taal. Dat was ook een van de hoofdredenen. Het ging om het sporten, de ervaring en de taal."

Plekje
Volgens ISU-regelgeving mag de 19-jarige Betuwse pas vanaf volgend seizoen weer internationale wedstrijden rijden voor Oranje. Van bondscoach Jeroen Otter kreeg ze een aanbod om zich bij de nationale selectie (NTS) te voegen, maar die uitnodiging heeft Poutsma afgeslagen. Ze traint bij het RTC Midden in Utrecht. "Veel mensen zouden denken: dat is idioot, iedereen zou daarop af springen. Maar ik moet even goed aan mezelf denken. De afgelopen vier jaar heb ik heel hard getraind. Op een gegeven moment dacht ik: ik ga nu m'n schaatsen definitief in de kast doen."

"Het is voor mij heel prettig om relatief rustig aan te doen in een RTC en aan m'n techniek te werken. Fysiek gezien zou ik kunnen instromen bij de NTS, maar de vraag is wanneer m'n hoofd daar helemaal klaar voor is. Ik wil niet meteen weer heel hard gaan beuken en over de grens heen gaan. Dus ik geef mezelf de tijd."

"Elke zomer kwam ik bij het RTC Midden om te trainen. Van m'n Franse coach mocht ik in de zomer naar Nederland, even lekker naar huis. Ik heb het gevoel dat mijn plekje nooit is weggegaan, alleen het was even wachten tot ik er weer echt stond."

Naast het shorttrack is de 19-jarige Betuwse in september begonnen aan een studie in de Domstad: Liberal Arts and Sciences. "Bijna niemand kent deze opleiding", lacht Poutsma. "Ik leg het altijd zo uit: je plukt uit elke boom (alfa, bèta en gamma) allerlei vakken en zo oriënteer je je in het eerste jaar. Dan ben je eigenlijk van alle markten thuis. Aan het eind van het jaar kies je een hoofdrichting en ga je je specialiseren. Het is een studie voor mensen die nog niet helemaal weten wat ze willen, of die juist breed opgeleid willen worden in het eerste jaar. Een studentenleven hebben, is ook wel mooi om mee te maken."

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 08 jan om 21:42