Bij de tiende KPN Marathon Cup in Heerenveen heeft Bart Swings voor de tweede keer dit seizoen de zege gepakt. In de koers over 125 ronden was hij de snelste van een kopgroep van zestien. Bij de vrouwen was Irene Schouten opnieuw de snelste in de massasprint.

De heren maakten er een snelle koers van op het ijs van Thialf. Het duurde echter tot halverwege de koers totdat een kopgroep een ronde wist te pakken. Nadat Daniel Niero de pelotonsprint had gewonnen, mocht de kopgroep het uitvechten om de zege. Op een stil moment reed Jorrit Bergsma weg, met Mats Stoltenborg die in de achtervolging ging. Ook Sjoerd den Hertog en Gary Hekman reden erachteraan, waardoor ieder voor zich streed om aan kop te komen. Met drie ronden te gaan kwamen zij weer bij elkaar, waarna Peter Michael zijn kans schoon zag. 

Opnieuw was het Mats Stoltenborg die de achtervolgers naderbij bracht, waarna Bart Swings met een stevige versnelling Michael nog wist te passeren. Met ruime voorsprong bleef hij Sjoerd den Hertog en Michael voor. Het was de tweede zege van Swings, die eerder al in Utrecht de bloemen in de wacht sleepte. "Op het eind was het tien rondjes knallen en op het juiste moment gaan."

De 27-jarige Leuvenaar had de marathon dit weekend verkozen boven het rijden van het EK Allround, waar hij in 2016 en 2017 op het eindpodium stond. Dit seizoen pakt de Belg het echter anders aan. "Mijn skeelerseizoen was vrij lang, dus ik heb een iets minder lange voorbereiding gehad op de winter. Het WK Allround en de WK Afstanden zijn het belangrijkst voor mij. Ik wilde graag een trainingsperiode inlassen, ook omdat ik niet fris terugkwam van de World Cup in Polen."

Het optreden van Swings was ondanks de voor hem uitstekende afloop voorlopig zijn laatste in de marathon. Zijn aandacht gaat de komende tijd weer naar het langebaanschaatsen, al kijkt hij wel tevreden terug. "Dit is een goede om mee te eindigen. Op snel ijs, met een zware koers en ook nog eens een overwinning", sprak de lachende winnaar.

Schouten blijft winnen
Het begint inmiddels bijna vaste prik te worden; als Irene Schouten aan de start van een marathon verschijnt, wint ze hem ook. Op het snelle ijs van Thialf was het zaterdagavond weer zover, in een machtige eindsprint snelde de schaatsster van Team Royal A-ware als eerste over de finishlijn.

Het ijs in de ijstempel in Heerenveen lag er zaterdagavond volgens de winnares slecht bij. Het resulteerde in een ware sloopkoers met veel valpartijen. Slechts 23 vrouwen bereikten de finish. Iets waar Schouten samen met haar ploeggenoten op anticipeerde: "We zouden er niet invliegen. Het ijs was slecht en ik zag al van tevoren dat er veel valpartijen zouden komen. Carien dacht hetzelfde, dus we moesten de gang er wel in houden om los te komen uit de groep. We hoopten dat sommigen over zouden nemen waardoor we een gat zouden slaan, maar ik zag dat veel mensen er vanaf gingen en niemand deed echt een aanval. Iedereen was moe." 


Ondanks de vele uitlooppogingen bleef het peloton in de koers over 80 ronden bij elkaar. De meest kansrijke ontsnappingspoging kwam met nog 30 ronden te gaan. Ineke Dedden en Carien Kleibeuker gingen samen op avontuur en in wat er nog over was van het peloton stopten ploeggenoten af. De samenwerking tussen beide dames kwam echter niet goed op gang. Kleibeuker nam niet over van Dedden en het leek net als vorige week in Tilburg op een massasprint uit te draaien. Achter Schouten sprintten Imke Vormeer en Manon Kamminga, die de finale zonder ploeggenoten moest rijden, naar plek twee en drie. 

De schaatsster van Team Royal A-ware is al de gehele winter ongeslagen op de marathon, maar geeft de komende tijd vrij baan aan haar tegenstandsters. "Ik ga eerst naar Tenerife om uurtjes te maken en vitamine D te tanken. Daarna ga ik naar Inzell. De komende tijd zien jullie mij dus niet meer."

Beloften
Bij de beloften werd de rappe koers beslist in een massasprint. Een late uitvalpoging van Ivar Immerzeel strandde met nog twee ronden te gaan, waarna Leander van der Geest al voor de bel van de laatste ronde op kop van het peloton kwam te rijden. Casper de Gier kwam op het voorlaatste rechte stuk langs de ploegleiders nog wel sterk opzetten, en leek met meer snelheid dan zijn tegenstanders de laatste bocht uit te komen, maar maakte een misser. Het was de jarige Van der Geest die in de laatste meters iedereen achter zich wist te houden. "Het is wel bijzonder om te winnen op je verjaardag natuurlijk", vertelt hij direct na de koers. "Dat wordt wel een leuk feestje vanavond.”

Ook begint het eindklassement in de KPN Marathon Cup met deze overwinning nu een serieuze rol te spelen voor Van der Geest, hij gaat op dit moment aan de leiding. "Ik denk wel dat ik meer op de jongens let om me heen dan andersom. Zij moeten punten goed maken, ik hoef eigenlijk alleen maar te volgen. Ik ga niet als een gek lopen aanvallen, dan weet je dat je tekort komt in de finale.”

Of hij volgend jaar een nieuwe poging gaat wagen om in de topdivisie terecht te komen? "Ik denk het niet. Vorig jaar deed ik dat natuurlijk wel, maar toen liep ik eigenlijk het hele seizoen op mijn tenen. Daar heb ik geen zin in. Met werk red ik dat ook niet. Ik heb niet de rust in mijn donder om de hele week te trainen en dan een wedstrijd te rijden. Het is wel goed zo."

Regiotop
In de finalewedstrijd bij de Regiotopdames was Anna van den Bos na een spannende wedstrijd de snelste van het sprintende peloton. Zij hield net als in eerdere wedstrijden Lisanne Buurman en Evelien Vijn achter zich. De eindzege in het klassement ging tevens naar Van den Bos, voor Buurman en Vijn.

Klik hier voor de volledige uitslagen