Tickets
Shop
Nieuws 01 jan 2019

Stroetinga: 'Hier ga ik op mijn tachtigste in het bejaardenhuis op terugkijken'

De zevende titel binnenhalen was lastiger dan de eerste, stelt recordhouder Arjan Stroetinga nadat hij in Kardinge voor de zevende keer het KPN NK Marathon op zijn naam schreef. De schaatser van Team Royal A-ware klopte in de eindsprint Sjoerd den Hertog en Crispijn Ariëns. Gary Hekman kwam in de laatste bocht ten val.

Foto : Soenar Chamid

Het tempo lag hoog op het ijs in Groningen. De koers begon met een valpartij van Jorrit Bergsma, die zich desondanks weer bij het peloton aansloot. Onder meer Ronald Kruijer, Mats Stoltenborg, Gary Hekman en ook Bergsma zelf deden daarna in de beginfase van de wedstrijd een poging tot ontsnappen.

Waar de marathontoeschouwer deze winter vaak van een harde koers mocht genieten, wilde het in Groningen voor de kopgroepjes niet lukken om weg te blijven. De ploegen hielden elkaar nauwlettend in de gaten en het peloton bleef bij elkaar, terwijl een lange koers van 150 ronden zelden in een massasprint eindigt. 

Met nog veertig ronden voor de boeg begon het peloton voor het eerst serieus te breken, waarna een kopgroep van een kleine twintig man probeerde weg te komen. Toch werden ook zij weer tot de orde geroepen. Daarna begon het peloton aan de opmars richting de eindsprint, wat een verzameling van de ploegentreintjes betekende. Stoltenborg deed met Bergsma en Jeroen Janissen nog één laatste en onsuccesvolle poging weg te komen bij het peloton. "Ik had wel verwacht dat er in de finale een groepje zou wegrijden, maar op een gegeven moment voel je dat dat niet meer gaat gebeuren", begint Stroetinga.

Daarna was het dringen voor de juiste plek in de eindsprint. Hekman nestelde zich op weg naar de streep achter de blauwe trein van Royal A-ware en tussen de ploeg van Okay Fashion & Jeans/Interfarms, terwijl Bergsma op kop het tempo opvoerde.

Foto : Soenar Chamid

Juiste plek
Sjoerd den Hertog ging als eerste de eindsprint aan en dook met voorsprong de laatste bocht in, met Stroetinga en Hekman in het gevolg. Hekman kwam net als tijdens het KPN NK Mass start in die laatste bocht ten val, wat afgelopen zondag in Thialf nog voor een opstootje zorgde tussen Hekman (AB Vakwerk) en Simon Schouten (Royal A-ware). Nu trapte Hekman zijn schaats kapot en gleed meteen weg. "Gelukkig zat ik voorin, en dat is de juiste plek", vervolgt Stroetinga, die niks van de valpartij had gemerkt. "Ik heb gewoon voor me gekeken, want ik moest als eerste bij de streep zijn."

Met twee armen in de lucht vierde Stroetinga zijn overwinning op de finishlijn uitbundig. Ook coach Jillert Anema kon zijn geluk niet op, hij rende aan de overkant over het ijs. Stroetinga pakte zijn eerste zege al in 2008. Hoeveel deze zevende titel betekent? "Hier ga ik op mijn tachtigste in het bejaardenhuis op terugkijken. Al heb ik net mijn huis verbouwd, dus ik denk eigenlijk dat ik overal met de rollator doorheen kan", grapt hij.

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan