Tickets
Shop
Nieuws 21 jan 2019

Rixt Meijer wint eerste natuurijsmarathon: 'Vanavond drinken we er een Berenburg op'

In de koffiepauze kwam ze er maandagmorgen op haar werk achter dat de eerste natuurijsmarathon in Haaksbergen nog diezelfde avond verreden zou worden. Om kwart over vier ging ze daarom op huis aan, waarna in de bus richting Twente de juiste ijzers onder de schaatsschoenen werden geschroefd: Rixt Meijer was klaar voor de koers.

Foto : Wilbert Bijzitter

Zonder ploeggenote Roza Blokker, die zich voorbereidt op het KPN NK Allround van komend weekend, trok ze op het natuurijs van IJSCH solo ten strijde. Ondanks een serieuze ontsnappingspoging van Jannita van den Brink-Spigt, Tanja Krikke, Leonie Beers en Judith Krabbenborg wist het kopgroepje van vier niet weg te blijven. Het was de 36-jarige rijdster van Team Lasaulec die de grote favorieten Marijke Groenewoud en Elsemieke van Maaren in de finale te slim af was, met nog een paar ronden op het bord ging ze er solo vandoor. 

"Ik had niet verwacht weg te kunnen blijven. Je weet hoe hard die meiden kunnen sprinten, maar honderd meter voor de streep hoorde ik nog steeds geen geklapper van schaatsen achter me", lacht ze. "Het ijs gleed bizar goed, er ligt een heel gladde plaat. IJs is ijs, maar dit rammelt zo lekker onder je schaatsen. Er waren helemaal geen scheuren, en de kwaliteit was veel beter dan vorig jaar."

Waar een aantal schaatssters uit de topdivisie hun weg wist te vinden naar het Nederlandse natuurijs, zit een groot deel ook al op de Weissensee, waar de komende weken onder meer de Alternatieve Elfstedentocht, ONK en KPN Grand Prix verreden worden. "Je merkt wel dat zo'n 95 procent er nu niet bij is, en dat weet je van tevoren. Er waren daardoor maar drie of vier rijders die in kopgroep durven weg te rijden, maar dan wordt er toch getwijfeld en kom je terug."

Briljant
"Dit is briljant, dit had ik vanmorgen niet gedacht", glundert Meijer met een bokaal in de hand, terwijl ze vanaf een afstandje naar de grote hoeveelheid publiek langs de kant kijkt. "Het is fantastisch om op natuurijs te winnen. Je ziet zelfs dat de mannen van Royal A-ware hun reis naar de Weissensee uitstellen voor Nederlands natuurijs, dat is toch prachtig."

Doordat de wedstrijd pas op het laatste moment op de planning kwam is Meijer zonder supporters aanwezig in Haaksbergen. "Iedereen heeft zijn eigen planning en mijn vriend moest gewoon werken", lacht ze. "Vanavond zullen we er samen wel even een Berenburg op drinken." 

Klik hier voor de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan