Tickets
Shop
Nieuws 21 jan 2019

Primeur voor Haaksbergen: vanavond eerste marathon op natuurijs

De eerste marathon op Nederlands natuurijs van het seizoen 2018-2019 zal vanavond (maandag 21 januari) worden verreden in Haaksbergen. Het ijs op de baan van schaats- en skeelerclub IJSCH is vier tot vijf centimeter dik, ruim voldoende voor het houden van een wedstrijd.

Foto : Vincent Riemersma

Die conclusie trok Arjan Smit, die namens de KNSB vanochtend de ijsdikte in Haaksbergen ging meten. Kort daarna trok de belangrijkste concurrent Noordlaren (De Hondsrug) zich terug uit de strijd, vanwege de ontoereikende kwaliteit van de ijsvloer en de weerprognoses.

Omdat de weersvooruitzichten onzeker zijn, zal het bij deze ene wedstrijd blijven en komt er nu geen Vierdaagse op Nederlands natuurijs. De knoop is daarom snel doorgehakt om de wedstrijd vanavond in Haaksbergen te laten verrijden. De vrouwen zullen daar starten om 19.00 uur, het mannenpeloton begint om 20.00 uur.

Vorig jaar ging de primeur ook al naar Haaksbergen. Dat was op 28 februari. Daarna werden nog marathons verreden in Arnhem en Noordlaren. De traditionele 'Vierdaagse' kon door invallende dooi niet doorgaan. Zo'n vierdaagse, voor het laatst gehouden in de winter van 2010, zit er voor dit jaar vooralsnog niet in.

Manon Kamminga won vorig jaar in Haaksbergen de marathon bij de vrouwen (80 ronden). Simon Schouten zegevierde bij de mannen (125 ronden). Toegang is gratis.

De natuurijsmarathons worden ondersteund door sponsors KPN, Rabobank, Tonzon en Trachitol.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan