Tickets
Shop
Nieuws 03 jan 2019

Paulien van Deutekom (37) overleden

Paulien van Deutekom is gisteravond op 37-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de NOS. De oud-schaatsster was al geruime tijd ziek.

Foto : Soenar Chamid

Van Deutekom was tussen 1998 en 2012 actief op de schaatsbaan. Haar beste jaar was 2008, toen ze in Berlijn de wereldtitel allround veroverde. Ze onttroonde Ireen Wüst, die zilver won, en werd de vijfde Nederlandse schaatsster die het WK Allround op haar naam schreef.

Bovendien veroverde Van Deutekom in 2008 nog zilver op het EK Allround, terwijl ze op de WK Afstanden één keer goud (achtervolging) en twee keer zilver (1500 meter en 3000 meter) in de wacht sleepte. Ze werd uitgeroepen tot Schaatsster van het jaar en ontving de bijbehorende Ard Schenk Award. Van Deutekom stopte in 2012 met schaatsen en was daarna nog regelmatig als analist te zien bij de NOS.

De Nederlandse schaatswereld heeft geschokt gereageerd op het overlijden van Van Deutekom. "We wisten dat het slecht ging met Paulien, maar zijn geschrokken door haar overlijden op zo'n jonge leeftijd", zegt Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB. "De schaatssport verliest een groot sportvrouw en bovenal een geweldig, aimabel mens. Binnen de KNSB heerst verslagenheid bij allen die met haar hebben samengewerkt. Met haar enthousiasme, zowel voor de camera's als achter de schermen, was Paulien een uitstekende ambassadeur voor onze sport."

Erben Wennemars was een tijd ploeggenoot van Van Deutekom bij TVM. "Het leven is soms oneerlijk. Want als het nog niet af is, en je bent nog zo jong, moet je door mogen. Paulien heeft afschuwelijk veel pech gehad. Ze was één van de goeien. Zelden zo'n onbaatzuchtige topsporter gekend. Ik zal haar zachtmoedigheid missen'', schrijft de Zwollenaar op Twitter.

Ook Stefan Groothuis, olympisch kampioen op de 1000 meter in 2014, schaatste samen met Van Deutekom. "Twee jaar lang heb ik met haar in een ploeg mogen zitten. Zo'n ontzettend fijne, positieve en lieve vrouw. Hier kan ik verder geen woorden voor vinden." Oud-wereldkampioen allround Rintje Ritsma schrijft: "Wat is het leven soms oneerlijk en hard. Familie en vrienden veel sterkte met dit grote verlies."

Diane Valkenburg kende Van Deutekom al sinds hun tijd bij het gewest Zuid-Holland en reageert verslagen op Twitter: "Heel verdrietig na het overlijden van Paulien. Met veel plezier kijk ik terug op onze jaren als ploeggenoten, eerst in het gewest Zuid-Holland, later in de ploeg van Jac. Zo'n goed en lief mens. Zo jong. Zoveel pech. Ik ga je missen, lieve Paulien."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan