Tickets
Shop
Nieuws 27 jan 2019

Otterspeer: 'Afgelopen maanden was ik niet de beste echtgenoot en vader'

Voor Hein Otterspeer is er een nieuw hoofdstuk in zijn carrière aangebroken. Dankzij zijn nationale sprinttitel is er voor de dertigjarige rijder van Team Jumbo-Visma eindelijk weer wat te vieren. Otterspeer kende de afgelopen jaren tegenslag op tegenslag, maar zijn tweede sprinttitel heeft hem weer een flinke boost gegeven. "Superblij dat het gelukt is."

Foto : Soenar Chamid

Na de afsluitende en winnende 1000 meter viert Otterspeer het feestje met het publiek. Als hij halverwege zijn ereronde zijn gezin tegenkomt, is de ontlading groot. Bettelien en Sant Jan hebben volgens Otterspeer 'een supergroot aandeel' in de titel. "Mijn gezin heeft grote offers moeten brengen. Ik ben dus superblij en dankbaar dat ik het hier met ze kon vieren", geeft een dolgelukkige kampioen aan.

"Ik ben de afgelopen maanden niet de beste echtgenoot en vader geweest. Toch hebben ze altijd achter me gestaan, ook al had ik thuis andere dingen aan mijn hoofd." Voor zijn zoontje is het niet altijd even makkelijk, weet Otterspeer. "Als ik thuis kom na een lange periode en een paar dagen later weer met de koffers klaar sta, zegt hij: 'Waarom ga je weer weg?' Hij is inmiddels drie jaar en begint dingen steeds beter te begrijpen. Kinderen zijn veel te slim om voor de gek te houden", glimlacht Otterspeer. 

Foto : Soenar Chamid

Na de eerste dag had Otterspeer al een goede stap gezet naar zijn tweede nationale sprinttitel. De dertiger greep na een sublieme 1000 meter de leiding in het klassement en stond die vervolgens niet meer af. Op de tweede 500 meter hield hij de schade ten opzichte van concurrent Dai Dai Ntab beperkt dankzij een 'magistraal rondje'. Toen Ntab de 1000 meter had gereden, wist Otterspeer dat de sprinter van Team Reggeborgh geen uitschieter had laten noteren.

"Op dat moment moest ik rustig en tegelijkertijd scherp blijven. Ik ben op de 1000 meter volle bak weggegaan en mijn tegenstander Lennart Velema (Velema werd derde in het klassement) gaf mij goed partij. Daar ben ik hem heel dankbaar voor", glundert Otterspeer, die de afsluitende 1000 meter in een tijd van 1.08,22 won. "Dat ik binnen twee tienden van mijn tijd van zaterdag zat, had ik niet verwacht."

Strubbelingen
Voor Otterspeer kwam zijn overwinning op het KPN NK Sprint als een welkome opsteker. De sprinter kende de afgelopen jaren veel pech. Zo werd hij in 2015 tijdens een fietstraining aangereden door een auto en hield hij daar schade aan zijn schouder en heup aan over. Afgelopen zomer viel hij tijdens een training op het zomerijs in Thialf opnieuw op zijn heup en dat ging hem niet in de koude kleren zitten. Hij won vorig seizoen weliswaar het wereldbekerklassement op de 500 meter, maar hij wist zich steeds net niet te plaatsen voor de grote toernooien.

Terwijl zijn ploeggenoten de successen aaneen regen, zat Otterspeer te wachten totdat het kwartje een keer de goede kant opviel. "Ik heb altijd in mijn achterhoofd gehad: als het bij mij klopt, kan ik de beste van de wereld verslaan. Je wil fit zijn en goede ritten laten zien op het juiste moment. Dit weekend was daar het perfecte decor voor. Ik ben superblij dat het gelukt is en dat ik net als die andere gasten gepresteerd heb. Zij zijn ook blij voor mij!"

Ook bij het publiek werd de prestatie van Otterspeer toegejuicht en dat doet de lange sprinter goed. "Ja, die krijgen mijn strubbelingen ook mee. Ik ben iedereen dankbaar die mij in de slechte periode een hart onder de riem heeft gestoken."

Lees hier alles over het KPN NK Allround & Sprint.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan