Onder luid gejuich van een volle ijsbaan in Dordrecht heeft de Nederlandse ploeg zich massaal verzekerd voor het hoofdtoernooi van het EK Shorttrack. Op de 500, 1000 en 1500 meter en relay wisten nagenoeg alle schaatsers finaleraces te bereiken. Alleen Dylan Hoogerwerf kreeg op de 1000 meter een penalty aan zijn broek.

1500 meter
Het toernooi werd vrijdag afgetrapt met de kwartfinales van de 1500 meter. Bij de vrouwen kwalificeerden de top-drie zich direct voor de halve finales op zaterdag. Lara van Ruijven startte van positie twee en kwam tijdens haar race niet meer in gevaar. In de laatste kwartfinales kwamen Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof samen in actie. Vanaf plek drie en vijf loerden de oranjevrouwen op de voorste plekken. Met vier ronden te gaan, schoof Schulting op naar plek twee en vervolgens nam ze de leiding. Met voorsprong kwam ze als eerste over de meet. Van Kerkhof reed twee ronden voor het einde naar de derde plek.

Bij de heren waren alleen de eerste twee meteen door naar de halve finales. De rest van het veld werd aangevuld met maximaal zeven tijdsnelsten. In zijn race ging Itzhak de Laat met een mooie actie van plek twee naar één. In de slotfase vielen twee concurrenten achter hem, maar De Laat bleef buiten gevaar en stelde zijn halve finaleplek veilig. Dylan Hoogerwerf knokte zich in zijn race van achter naar een derde positie. In de laatste ronde hield hij knap de deur dicht en kwam als derde over de finish. Pas aan het einde van alle kwartfinales werd duidelijk dat Hoogerwerfs tijd snel genoeg was. De 23-jarige sprinter kampte dit seizoen al met twee blessures. Daan Breeuwsma begon vanaf de laatste positie en wachtte zijn kans af. Met vijf ronden te gaan reed hij met een geweldige inhaalactie buitenom naar de koppositie. Hij gaf de leiding vervolgens niet meer uit handen.

500 meter
Op de kortste afstand van dit kampioenschap hebben alle Nederlandse vrouwen zich zonder problemen geplaatst voor de kwartfinales van zaterdag. Lara van Ruijven, Yara van Kerkhof en Suzanne Schulting pakten in hun races direct de leiding en hielden deze vast tot aan de meet. Daan Breeuwsma kende bij de heren een wat moeilijke start vanaf positie vier, maar wist zich goed te herstellen met een tweede plek. Zowel Itzhak de Laat als Dylan Hoogerwerf reden vanaf de start op de koppositie en plaatsten zich zodoende voor de kwartfinales. 

Daan Breeuwsma | Foto : Sander Chamid

1000 meter heats
Het avondprogramma werd vrijdag afgetrapt met de 1000 meter dames. In de vierde heat kwam onze eerste troef, Suzanne Schulting, op het ijs. De olympisch kampioene pakte direct na de start de leiding om hem niet meer af te geven en plaatste zich gemakkelijk voor de kwartfinales. Een rit later wist ook Yara van Kerkhof zich naar de volgende ronde te schaatsen. Na een mooie inhaalactie kwam ze op de essentiële tweede positie terecht, waarna de trein in gedrang kwam. Ekaterina Konstantinova wist weg te rijden en Van Kerkhof zakte terug naar de derde positie, waarop ze ook finishte. Een penalty voor de Bulgaarse Katrin Manoilova zorgde er echter voor dat Van Kerkhof zich toch direct plaatste voor de kwartfinale. Ook Lara van Ruijven voegde zich zonder problemen in het rijtje finalerijdsters. Ze nestelde zich op tweede positie en verdedigde deze plek tot op de finishlijn met succes.

Penalty voor Hoogerwerf
Bij de heren begonnen de 1000 meter heats voor Nederland met een penalty voor Hoogerwerf. In de voorlaatste bocht plaatste hij een inhaalactie waarbij hij collega Mattia Antonioli uit balans bracht. Breeuwsma startte in zijn heat op derde positie, maar belandde na een slechte start op de laatste plek in de trein. Hij kroop met twee mooie inhaalacties terug naar de tweede positie en is daarmee ook door. Itzhak de Laat reed zich vervolgens ook gemakkelijk naar de kwartfinale. Vanaf derde positie kroop hij naar de koppositie, waarna hij zijn voorsprong vergrootte en met ruime voorsprong als eerste de finishlijn passeerde. 

Itzhak de Laat | Foto : Sander Chamid


Aflossing
De eerste dag van het EK Shorttrack werd afgesloten met de relay. Tineke den Dulk maakte bij de dames haar debuut in de trein. Samen met Lara van Ruijven, Rianne de Vries en Suzanne Schulting nam ze daadkrachtig de leiding in de wedstrijd om deze niet meer weg te geven. In de slotronde hield Schulting de deur goed dicht voor de Frankrijk, waarmeede halve finale van zaterdag is een feit is.

Bij de heren mocht Jasper Brunsmann voor het eerst aantreden, samen met Itzhak de Laat, Dennis Visser en Daan Breeuwsma. De heren wisten vanaf vierde positie langzaam naar voren te kruipen en namen na een prachtige inhaalactie van Brunsmann zelfs de kop. Ze bouwden hun voorsprong op het team van Polen, Letland en het Verenigd Koninkrijk - dat aan het begin van de wedstrijd ten val kwam - in de overgebleven ronden verder uit. Met een halve baan voorsprong plaatsten ze zich gemakkelijk voor halve finale van zaterdag. 

Klik hier voor alle uitslagen.