Tickets
Shop
Nieuws 11 jan 2019

Knegt moet na 'goede nacht' nog weken in ziekenhuis verblijven

Na afloop van de eerste kwalificatierondes op het EK Shorttrack heeft bondscoach Jeroen Otter een update gegeven over de situatie van Sjinkie Knegt. De 29-jarige Fries liep donderdagochtend ernstige brandwonden op. Bij het aansteken van de houtkachel bij hem thuis in het Friese Bantega zetten de vlammen zijn kleding in brand.

Foto : Soenar Chamid

Zijn vrouw Fenna trof hem in de woonkamer aan. Zij belde direct het alarmnummer, waarna de traumahelikopter en ambulance snel ter plekke waren. De shorttracker is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen.

Daar wordt Knegt nu verpleegd. De verwondingen zitten op verschillende plekken van zijn lichaam; met name zijn linkerbeen is ernstig verwond. Daar gaat het om derdegraads brandwonden. Hoe lang zijn herstel gaat duren is niet bekend.

Bondscoach Jeroen Otter heeft zijn rijders donderdagmiddag na de persbijeenkomst geïnformeerd. Zij nemen vanaf vrijdag deel aan de ISU EK Shortrack in Dordrecht. Knegt zou daar zijn Europese titel verdedigen, maar kon al niet meedoen vanwege ernstig spierletsel dat hij in december opliep bij een ongeval met een vorkheftruck. Onlangs liet Knegt nog weten dat zijn herstel snel vorderde en dat hij hoopte in maart nog mee te kunnen doen aan de mondiale titelstrijd in Sofia.

Grafstemming
"Dit is het grootste drama dat je als topsporter kan overkomen", zei Otter donderdag in een eerste reactie. "Wanneer je je been of arm breekt, weet je ongeveer hoe lang het herstel zal zijn. Je gaat revalideren en na zes weken is zo'n blessure achter de rug. Maar dit heeft zo veel meer impact, dit komt echt als een meteoor binnen. Ik heb vanmiddag het team geïnformeerd en er heerste meteen een grafstemming. Je kon een speld horen vallen, of beter: je kon de tranen horen vallen op de marmeren vloer."

"We wisten al dat Sjinkie er vanwege zijn spierblessure niet bij zou zijn. Maar dit maakt het EK qua beleving heel erg zuur", vervolgde de bondscoach. "Mijn atleten en ook ik zelf moeten kijken hoe we dit een plekje geven, zodat we ons toch kunnen focussen op de wedstrijden. Als team proberen we Sjinkie mentaal te ondersteunen. Hij is een icoon van het shorttrack. Sjinkie in topvorm is iets bijzonders, dat zien wij dagelijks op het ijs. Laten we hopen dat we dat straks weer te zien krijgen."

Wat valt te zeggen over het herstel? "Het enige wat ik nu weet is dat Sjinkie brandwonden heeft over zijn hele lijf. Dat lichaam heeft gewoon in brand gestaan. Mijn eerste zorg toen ik het vanochtend hoorde was; is ie in levensgevaar? Dat is hij gelukkig niet. Over zijn sportieve herstel denk ik nog even niet na, het allerbelangrijkste is nu dat de mens Sjinkie goed herstelt. Wij wensen hem ook langs deze weg heel veel beterschap. En we zouden het op prijs stellen als de media zijn familie voorlopig rust gunnen in deze moeilijke tijd."

Update 11 januari 13.00 uur:
Na afloop van de eerste kwalificatierondes op het EK Shorttrack heeft bondscoach Jeroen Otter een update gegeven over de situatie van Knegt. Hij heeft een goede nacht gehad en het gaat naar omstandigheden goed met hem, al is nog steeds onduidelijk hoe ernstig de wonden precies zijn. De eerste twee à drie weken zal Knegt in het ziekenhuis ter observatie in het ziekenhuis moeten verblijven, voordat duidelijkheid is over eventuele huidtransplantaties.

"Het was natuurlijk een flinke dreun gisteren, maar het gekke is dat we het ook een plek kunnen geven en ons kunnen focussen op de wedstrijden", vertelt Otter over hoe de ploeg het nieuws verwerkt heeft. "Met veel moeite heeft Sjinkie vanmorgen een berichtje kunnen typen naar het hele team om ons succes te wensen. Dat was voor ons een eerste teken van leven en dat doet ons goed."

Foto : Sander Chamid

Op social media worden inmiddels met de hashtag #voorSjinkie steunbetuigingen en beterschapswensen gedeeld. 

Dit bericht bekijken op Instagram

European Championship day 1 #voorsjinkie #kpn #daikin

Een bericht gedeeld door D I A G E (@dylanhoogerwerf) op

Dit bericht bekijken op Instagram

READY⚡⚡ #EuropeanChamps #voorSjinkie

Een bericht gedeeld door Suzanne Schulting (@suzanneschulting) op


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan