Tickets
Shop
Nieuws 07 jan 2019

Gelezen: De wedstrijdschaats. Buigen of barsten

Voor iedere schaatser, van beginner tot prof, is het altijd een belangrijke kwestie: het materiaal. Vaak wordt er wat geƫxperimenteerd, uitgeprobeerd wat anderen aanraden en gezocht naar het goede gevoel. De theoretische achtergrond was tot nu toe lastig te vinden, maar dat is met de komst van het boek De wedstrijdschaats. Buigen of barsten misschien wel verleden tijd.

Auteur van dit boek is Hans Gijsen, al jarenlang actief in de schaatswereld en geobsedeerd door de schaats. Voorheen was hij onder meer verbonden aan de Schaatsacademie in Inzell, waar hij samenwerkte met coach Jeremy Wotherspoon om schaatsers uit allerlei landen te ondersteunen in hun weg naar de top. Tegenwoordig is hij op dat gebied minder actief, maar als materiaalman voor de Oostenrijkse bond zorgt hij nog steeds voor optimaal geprepareerde schaatsen.

Jarenlang slijpen, buigen en ronden heeft Gijsen de nodige ervaring gebracht. En waar veel schaatsers vertrouwen op gevoel en vertrouwde standaarden, heeft de Bredanaar daar nooit genoegen mee genomen. Uitgebreide testen en analyses hebben talloze resultaten opgeleverd, tot het moment daar was om die te delen met de buitenwereld in de vorm van een boek.

"Ik denk niet dat er iets soortgelijks bestaat op dit moment", vertelt Gijsen enthousiast. "Na jarenlang testen en onderzoek kriebelde het toch een beetje om al mijn informatie te bundelen en beschikbaar te maken voor het grote publiek. Dat is uiteindelijk dit boekje geworden."

Stap voor stap behandelt Gijsen de achtergrond van het materiaal en laat zien hoe de ronding en buiging van de klapschaats werkt. Daarbij laat hij door middel van berekeningen en formules ook zien hoe een schaatser zijn ideale afstelling kan vinden. Ook de natuurkundige aspecten van het schaatsen blijven niet buiten beschouwing. De krachten in de bocht en vervormingen van de schaats worden uitgebreid onder de loep genomen.

Voor de recreatieve schaatser zal de materie in De wedstrijdschaats te hoog gegrepen zijn, maar voor gevorderde schaatsers zou het boek zomaar eens de heilige graal kunnen zijn. En daar blijft het wat Gijsen betreft niet bij. Er liggen al plannen voor een Engelse vertaling en de nieuwste inzichten zullen in eventuele volgende edities worden opgenomen. Voor nu zal de kenner het moeten doen met het boek wat er nu ligt: 140 pagina's aan achtergrond voor de echte materiaalmannen en -vrouwen. Ruim voldoende, zou je zeggen.

Het boek De wedstrijdschaats. Buigen of barsten is beschikbaar in de boekhandel, online webwinkels en bij een aantal schaatswinkels. Schaatsen.nl heeft via een winactie drie boeken weggegeven. Deze winactie is inmiddels afgelopen. De winnaars zijn per mail op de hoogte gebracht.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan