Tickets
Shop
Nieuws 29 jan 2019

Femke Markus stopt met schaatsen: 'Heb een mooie aanbieding gekregen'

Het voelde toch wel een beetje gek voorafgaand aan het KPN NK Allround. Waar ze normaal gesproken weinig last heeft van spanning, ontstond er een week van tevoren ineens een beangstigend gevoel. Nog één keer wilde Femke Markus aan Thialf laten zien waartoe ze op het ijs in staat was. Na het NK wilde ze namelijk met een goed gevoel terug kunnen kijken op haar schaatscarrière. "Ik heb er heel erg van genoten."

Foto : Martin de Jong

Voor de 22-jarige Markus is er een nieuw hoofdstuk in haar leven aangebroken. Na jaren te hebben geschaatst heeft ze afgelopen zomer na lang twijfelen de knoop doorgehakt. "Ik heb een hele mooie aanbieding gekregen van een wielerploeg", doelt Markus op haar ploeg, Team Parkhotel Valkenburg, sinds een paar jaar uitkomend in het in het vrouwenwielerpeloton. "Bij dit team kan ik wereldbekers rijden en sta ik dit jaar aan de start van de Ronde van Vlaanderen. Daarnaast krijg ik betaald, dat is ook heel fijn."

"Ik heb heel veel plezier in het fietsen en dat raakte ik in het schaatsen de laatste tijd kwijt", gaat Markus, wiens zus Riejanne namens CCC-Liv ook actief is in het wielerpeloton, verder. "Een NK rijden vind ik heel leuk hoor, maar het liefst wil ik gewoon World Cups rijden. Voor mij zit dat er op dit moment nog niet in. Ik heb deze zomer heel hard getraind om nog één goed schaatsseizoen te rijden, maar helaas ging het niet zoals gehoopt. Misschien kwam dat wel omdat ik de keuze voor mezelf al had gemaakt."

Het plezier dat ze in het schaatsen verloor, verschoof langzamerhand steeds meer naar het fietsen. "Ik ben iemand die vindt dat je moet genieten van het leven en plezier moet hebben in wat je doet. Het fietsen gaat me makkelijk af, ik kan behoorlijk goed sprinten. Ik hoor ook veel mensen zeggen dat ze echt talenten in me zien met fietsen. Ja, met schaatsen zeiden ze dat ook wel hoor en veel mensen zeggen ook dat ze het jammer vinden dat ik stop, maar ik denk dat het een goede keuze is."

Foto : Soenar Chamid

Klassiekers
Een trainingskamp met haar nieuwe wielerploeg heeft ze al belegd, maar op 10 maart begint het wielerseizoen voor Markus definitief. Dat zal betekenen dat ze in ieder geval één schaatsseizoen aan zich voorbij laat gaan. "Dat was de norm van de ploeg. Als ik erbij zou komen, moest ik stoppen met schaatsen op hoog niveau. Ik wil dit jaar graag goed rijden in de voorjaarsklassiekers. Maar dit jaar zal vooral een jaar zijn om te leren", aldus Markus, die begint te glunderen als ze aan de Ronde van Vlaanderen denkt.

Ook als ze terugkijkt op haar relatief korte schaatscarrière komt er een glimlach op haar gezicht tevoorschijn. Eén van de momenten die haar het meest is bijgebleven, is de vijf kilometer tegen Linda de Vries tijdens de KPN NK Afstanden van vorig seizoen. Markus werd zevende en noemde dat haar beste prestatie op haar beste toernooi. Ook op haar juniorentijdperk kijkt ze met een trots gevoel terug. "We werden wereldkampioen bij de team pursuit en in het allroundklassement eindigde ik als negende dankzij een vijfde en zesde plek op de individuele afstanden."

"Of het is geworden wat ik ervan verwacht had? Ik denk dat er meer in had gezeten, dat weet ik bijna wel zeker. Ik heb mezelf iets te vaak teleurgesteld de afgelopen jaren. Ik vond dat ik te veel moest leveren wat ik er op dit moment voor terug heb gekregen. Maar ik heb hele gave ervaringen mogen meemaken en heb altijd in leuke teams geschaatst. Vorig jaar zat ik bij RTC Noord in een team met onder meer Esmee Visser en een aantal jongens onder leiding van Remmelt Eldering. Dat was zó gezellig. Ook bij Team FrySk heb ik het naar mijn zin gehad."

Roos tegen Femke op de 500 meter | Foto : Martin de Jong

Roos
Haar afscheid bij het NK Allround werd extra bijzonder omdat haar jongere zus Roos (18) haar debuut mocht maken bij het kampioenschap. Zo werd het Femke haar laatste en Roos haar eerste toernooi bij de senioren. "Ja, dat was speciaal! Roos bleef vrijdag bij me slapen, zo hebben we samen naar het NK toegeleefd. We zijn heel close samen en ze vindt het heel jammer dat ik stop. Uiteindelijk stop ik precies op tijd, voordat zij betere tijden gaat rijden dan ik", zegt ze lachend.

Vervolgens, met een serieuze toon: "Roos boekt zoveel vooruitgang, ze heeft echt veel talent." Volgend jaar hoopt de jongste telg van de familie Markus deel te nemen aan het WK voor junioren. Heeft Femke nog tips voor haar jongere zusje? "Ze moet vooral genieten en plezier hebben in wat ze doet. Maar dat hoef ik haar allemaal niet te zeggen, dat weet ze zelf ook wel."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan