Tickets
Shop
Nieuws 17 jan 2019

Douwe de Vries kandidaat nieuwe atletencommissie ISU

Daags na het EK Shorttrack en het EK Allround & Sprint heeft de ISU de kandidaten voor de nieuwe atletencommissie bekendgemaakt. Namens Nederland dingt Douwe de Vries mee naar een plekje in de commissie van vijf.

Foto : Soenar Chamid

Het is voor de tweede keer dat de verkiezingen voor de atletencommissie plaatsvinden. Uit elke discipline (kunstrijden, ijsdansen, synchroonschaatsen, langebaan en shorttrack) wordt een atleet afgevaardigd. In het langebaanschaatsen heeft Douwe de Vries concurrentie van Vitaly Mikhailov. De 32-jarige Wit-Rus schaatst al jaren op internationaal niveau en pakte onlangs in Japan zijn eerste World Cup-zege op de massastart.

"Het lijkt me hartstikke interessant om namens Nederland in de atletencommissie te zitten", geeft De Vries aan. "Ik zou er graag meer van willen maken dan het nu is. Het wordt een mooie uitdaging om te zien hoe we meer invloed kunnen uitoefenen, bijvoorbeeld om bepaalde regels te veranderen. Dat werkt beter als de atleten erachter staan, dus zullen we stemmen moeten winnen."

Uiteraard is ook de KNSB blij met de kandidaatstelling van De Vries. "Als toonaangevend schaatsland is het belangrijk om op meerdere vlakken vertegenwoordigd te zijn bij de ISU", geeft directeur-bestuurder Herman de Haan aan. "Daarom zijn wij blij dat Douwe bereid is om zich voor zo'n prominente functie kandidaat te stellen. Laten we hopen dat hij genoeg stemmen weet te vergaren om die plek te bemachtigen." 

De stemming voor het langebaanschaatsen zal plaatsvinden tijdens de WK Afstanden in Inzell, waar alle geaccrediteerde schaatsers anoniem hun stem kunnen uitbrengen. Overigens wordt niet in alle disciplines gestemd. In het shorttrack en ijsdansen heeft slechts één kandidaat zich gemeld. De Chinese shorttrackster Zhou Yang en ijsdanser Yuri Hulitski uit Wit-Rusland zijn om die reden al zeker van hun plek.

Mocht De Vries verkozen worden, zou het de eerste keer zijn dat Nederland in de atletencommissie vertegenwoordigd wordt. De atletencommissie bestaat namelijk pas sinds 2017, nadat men het jaar daarvoor op het ISU-congres had besloten een dergelijke commissie aan te stellen. Destijds stelde Margot Boer zich kandidaat, maar zij kreeg niet voldoende stemmen om verkozen te worden. De Poolse Luiza Zlotkowska kreeg destijds de voorkeur. 

De nieuwe termijn van de sporters in de atletencommissie loopt tot en met 2023. Met Renate Groenewold is Nederland sinds oktober ook in de technische commissie van de ISU vertegenwoordigd. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan