Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 17 jan 2019

Dilemma's met Roza Blokker: 'Wollen trui maakte het plaatje wel compleet'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Roza Blokker.

Foto : Sander Chamid

Bio
Naam: Roza Blokker
Geboortedatum: 17-10-1991
Woonplaats: Aalsmeer
Ploeg: Lasaulec
Bijzonder: Blokker won vorig jaar de eerste editie van de Ard en Keessie Bokaal op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Bij deze wedstrijd, die verreden werd op vaste schaatsen en met traditionele wollen trui, verbrak ze het baanrecord van Stien Kaiser op de 1500 meter.
Instagram: @blokkerroza

Dilemma's
NK Allround of Weissensee
"Ik was hier al bang voor ja. Bij mij staat langebaan voor nu zeker nog op nummer één. Ik mag meedoen aan het KPN NK Allround en dat ga ik ook zeker doen. Als het logistiek nog te doen is en ik sta er goed voor, dan ga ik kijken of ik nog naar de Weissensee kan. Helaas vallen die wedstrijden wel weer tegelijk. Vorig jaar was het van zaterdag tot zaterdag, dus had ik in principe nog twee wedstrijden kunnen meedoen, al werd de laatste wedstrijd toen afgelast. Er waren hele goede omstandigheden en toen werd ik zesde op de 200 kilometer. Dit jaar is het van woensdag tot woensdag en zou ik alleen nog mee kunnen doen aan de 200 kilometer."

Elfstedentocht of Olympische Spelen
"Ik zou heel graag de olympische 3000 meter rijden. Ik ben zelf ook niet zo opgegroeid met de Elfstedentocht. Ik kom niet uit Friesland en daar leeft het veel meer dan bij mij in Noord-Holland. Ik heb het ook nooit echt meegemaakt, dus ik ken dat gevoel niet echt. Maar als de tocht komt, denk ik zeker dat ik meedoe, al zal het wel een hele heisa worden."

Foto : Soenar Chamid

Kunstijs of natuurijs
"Ik heb nog niet zo heel vaak op natuurijs gereden, dus in eerste instantie zou ik zeggen kunstijs. Dat komt ook omdat ik daar langebaan op rijd, maar vorig jaar ging het wel heel goed op natuurijs, dus ik denk dat ik daar ook wel goed uit de voeten kan. Tuurlijk heb je last van scheuren en zo, maar dat hoort er gewoon bij. Opstaan en verdergaan. Ik heb pas twee jaar terug voor het eerst op natuurijs gereden en nog nooit op Nederlands natuurijs, die klassiekers ken ik niet. Ik ben eigenlijk alleen gewend op kunstijs te rijden, dus kies ik voor dat vertrouwde."

Online shoppen of in de winkel kopen
"Ik ga liever naar de winkel. Dan weet ik gelijk dat ik het goede heb. Als je online koopt, moet je meestal weer ruilen. Dan koop ik liever in een keer het goede. Ik ben niet heel erg van het shoppen. Ik denk dat ik maar twee keer in het jaar in de winkels kom."

Spreken of zwijgen
"Zwijgen. Ik ben wel iemand die op de achtergrond blijft, dus dan kies ik voor zwijgen. In de marathonploeg zijn we niet heel veel samen en op de langebaan train ik sowieso alleen, dus dan hoef ik alleen maar met de trainer te praten. Hij maakt mijn schema's en die voer ik alleen uit. Ik schaats op Haarlem en dat gaat hartstikke goed. Als ik wil, kan ik wel bij een groepje aanhaken, maar meestal heb ik een andere training en dan gaat het niet. Bij het inrijden rijd ik soms achter een groepje aan. Ik mis het weleens, want je gaat ook niet in je eentje op trainingskamp. Bij wedstrijden is het ook wel fijn om een ploeg om je heen te hebben. Er zitten voor- en nadelen aan, zullen we maar zeggen. Ik merk wel dat ik nu heel goed op mezelf leer vertrouwen, dat geeft ook een goed gevoel."

Strandvakantie of wintersport
"Wintersport, al doe ik allebei niet vaak. Wintersport gaat vaak niet samen met het schaatsen, maar je bent wel lekker bezig en dat vind ik leuk. Met mijn ouders ben ik nooit op wintersport geweest, maar wel met vrienden na het schaatsseizoen, eind maart. Dat is weliswaar maar een paar dagen, maar wel hartstikke leuk."

Fietstraining of krachttraining
"Ik heb vanmorgen nog in twee hagelbuien gefietst, dan sta je toch liever in de sportschool moet ik zeggen. Het hangt toch een beetje van de weersomstandigheden af. Als de zon schijnt vind ik het heerlijk om buiten te fietsen, maar deze weken heb ik al drie of vier keer in de regen gefietst, dan ben ik er wel een beetje klaar mee. Het hangt ook een beetje van af hoe veel tijd je hebt. Met krachttraining ben je vaak wel eerder klaar dan met de fietstraining."

Zingen of dansen
"Ik denk toch zingen. Het lijkt me wel gaaf als je dat goed kan. Ik zing verder nooit eigenlijk, zet liever muziek aan en ga lekker luisteren."

Opgeruimd of gezellige bende
"Het is wel meer een gezellige bende bij mij thuis, maar ik vind het toch fijner als het opgeruimd is. Ik woon niet zo heel groot, dus het is toch wel vaak een rommeltje. Dan ben ik spullen aan het verplaatsen, maar ik denk dat ik me er beter bij voel als het opgeruimd is. Ik probeer het zoveel mogelijk geordend te houden, dat ik weet waar alles ligt. Dat is toch wel prettig."

Wereldrecord of wereldkampioen
"Dat lijkt me allebei geweldig. Ik denk dat ik toch voor wereldkampioen zou gaan. Een wereldrecord is echt heel gaaf, want je bent de snelste tot dan toe op een afstand. Er is nooit iemand sneller geweest, maar het kan wel weer verbeterd worden. Als je wereldkampioen bent geworden, staat het voor altijd. Daarom twijfel ik. Ik denk dat een gouden medaille of een overwinning een mooiere herinnering zou zijn."

Hond of kat
"Ik ben wel meer een kattenmens. We hebben zelf ook een kat, Govert. Nu het winter is, is hij heel veel binnen en is hij heel druk. Zeker als het rotweer is, wil hij alleen maar spelen. In de zomer is hij voornamelijk buiten, dan is hij alleen binnen om te eten. Een hond heb ik nooit gehad, maar ik denk ook niet dat ik er een zou willen. Daar zit je altijd maar aan vast met het uitlaten. Ik denk niet dat bij mij zou passen."

Bier of wijn
"Dat hangt een beetje van de gelegenheid af, denk ik. Bij het eten zou ik eerder voor een wijntje kiezen. Alleen bij speciale gelegenheden drink ik een wijntje. maar als ik in de kroeg ben, ga ik eerder voor bier."

Zelf koken of uit eten
"Ik ga liever uit eten. Ik ben niet echt een keukenprinses en vind het fijn als er wat voor me wordt gemaakt. Zelf maak ik wel eens lasagne, gewoon met gehakt, kaas en groenten, of pizza."

Altijd op het publieksuur trainen of altijd 's nachts trainen
"Als je het een beetje goed uitkient, zijn er in Haarlem prima tijden om te schaatsen. Als je echt een tempotraining doet is het niet echt geschikt, maar een duurtraining kun je prima doen."

Vaste schaatsen of wollen trui of allebei
"Dan wel allebei. Het hoort toch een beetje bij elkaar. Als je dan toch op vaste schaatsen gaat rijden, kun je ook wel een wollen trui aandoen. Dat maakt het plaatje toch wel een beetje compleet. Vorig jaar hebben we in Amsterdam op vaste schaatsen en met wollen trui de Ard en Keessie Bokaal gereden. Dat was wel heel leuk. Ik word er eigenlijk nooit aan herinnerd, maar het was zeker een mooie wedstrijd. Het was aan het einde van het seizoen en toch weer eens wat anders om op vaste schaatsen te staan. Tot mijn twaalfde heb ik op vaste schaatsen geschaatst. Dat was toen heel normaal. Er waren niet veel kinderen van mijn leeftijd die eerder klapschaatsen hadden."

Ard of Keessie
"Dan kies ik voor Ard, omdat ik die vorig jaar heb ontmoet. Keessie ken ik eigenlijk helemaal niet, dus dan is de keuze snel gemaakt. Het was natuurlijk voor mijn tijd, dus ik heb pas later zicht gekregen op hun prestaties. Ik was vooral fan van Marianne Timmer en Annamarie Thomas, later ook Gretha Smit. Daar keek ik altijd wel naar. Het was meer dat zij heel hard schaatsten, dat ik dat ook wilde. Ik was er helemaal niet mee bezig of ze sprinters waren of niet, ik denk niet dat ik op dat moment het verschil wist. Dat je daar een keuze in moest maken, of dat je goed was in het één of het ander. Ik wilde gewoon ook hard schaatsen, net als zij."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan