Met z'n tweeën zaten ze vol spanning op de kussens naar het scorebord te kijken. Gaan ze samen op het podium eindigen? Toen Kjeld Nuis en Pavel Kulizhnikov niet aan de tijd van Kai Verbij en Thomas Krol kwamen, sprongen de twee vrienden elkaar in de armen. Ze eindigden als eerste en tweede. "Het is heel bijzonder om dit met één van je beste vrienden mee te kunnen maken."

Verbij en Krol kennen elkaar al acht jaar door en door en gaan in de zomer geregeld samen op vakantie. Toch is de wil om te winnen van elkaar extra groot, geeft Verbij na zijn winnende race op de 1000 meter aan. "Op het ijs zijn we rivalen. Ik was daarom ook extra gedreven om niet van hem te verliezen", aldus Verbij. "Natuurlijk baalt Thomas een klein beetje dat hij niet heeft gewonnen, maar ik vind het gaaf om met hem op het podium te staan."

Krol kon zich in de woorden van zijn oud-teamgenoot vinden, al voelde hij zich met zilver helemaal geen verliezer. Het verschil tussen Verbij en Krol bedroeg 0,28 seconden (1.07,39 om 1.07,67 ) en dat was volgens Krol nergens in te halen. "Kai heeft terecht gewonnen. Ik had hier en daar misschien nog een procentje beter gekund, maar een gat van bijna drie tienden had ik nooit goed gemaakt", bekende Krol, die gelukkig was met zilver. "Dit voelt voor mij wel een klein beetje als winnen. Dat ik samen met Kai op het podium sta, vind ik supergaaf, al had ik het liever andersom gezien."

Krol koos er afgelopen zomer voor om de overstap te maken naar Team Jumbo-Visma. Bij die ploeg hoopte hij de stap naar de wereldtop te maken. "Voor hem is het ook een bevestiging dat hij goede route heeft gekozen", gaat Verbij, schaatsend bij Team Reggeborgh, verder. "Ik ben blij voor hem dat het goed gaat, maar Thomas is nu wel een soort rivaal geworden", doelt hij op de verschillende teams. 

Voor Verbij betekende de overwinning in Inzell zijn eerste individuele wereldtitel. Nog nooit had hij op een mondiaal toernooi de 'sprintkanonnen' verslagen. "Ik heb vaker laten zien dat ik van ze kan winnen, maar je moet het nog maar wel even doen. Met een 8 wist ik dat ik niet van ze ging winnen, maar met een 9 of 10 wel. Wat dit was? Zeker een 9! Ik heb voor het eerst echt het idee gehad dat ik heb laten zien wat ik kan", aldus de Europees kampioen sprint, die de hele dag gespannen was.

Foto : Soenar Chamid

De ontlading was dan ook groot toen Verbij de finish passeerde. Hoewel hij zijn tijd op het scorebord aanvankelijk niet goed kon lezen ('ik heb slechte ogen'), konden de handen even later alsnog de lucht in. "Voorheen genoot ik nooit zo van m'n titels, omdat ik geobsedeerd was door de Spelen", gaf Verbij toe. Na een teleurstellende Spelen zette hij dit seizoen de knop om en sindsdien kan hij veel meer van zijn titels genieten. "Het is nu pakken wat je pakken kan. We krijgen niet zo heel veel kansen om wereldkampioen te worden, dus nu ben ik met alles wat ik win heel blij."

Krol hoopte stiekem dat zijn snelle tijd genoeg zou zijn voor goud, maar zijn droom vervloog toen Verbij over de streep kwam. Krol, die vorige week bij de World Cup in Hamar ook tweede werd achter Verbij op de 1000 meter, gaf toe dat de spanning 'niet leuk' was. "Dit zijn niet de leukste dagen uit je leven nee", bekende Krol, die zondag nog in actie komt op de 1500 meter. "Ik heb dit jaar al aangetoond dat ik hem kan winnen. Ik ben in hele goede vorm en met deze vorm kan ik voor de beste plekken meedoen."

Nuis teleurgesteld
Kjeld Nuis moest het in de laatste rit van de 1000 meter opnemen tegen Pavel Kulizhnikov. Hij moest het in de eerste 600 meter afleggen ten opzichte van zijn Russische tegenstander en pas in de slotronde kwam hij langszij, maar het was niet meer genoeg om Verbij en Krol van de bovenste twee plaatsen te stoten. 

De olympisch kampioen sprak teleurgesteld de verzamelde pers toe. "Ik heb het verprutst, maar ik kan het niet meer terugdraaien. Het was net als vorige week in Hamar. Ik dacht dat ik een goed rondje zou rijden, maar het was niet hard genoeg. Het mag mij niet gebeuren dat ik langzamer rijd dan in een trainingswedstrijd die ik hier reed direct na de zomer. En dan gebeurt het toch."

Door Rijcko Treep - Laatste update op 10 feb 2019 om 12:46