Tickets
Shop
Nieuws 09 feb 2019

Trotse Visser: 'Ik ben nog niet zo gewend aan verliezen'

Ze kon zichzelf niets kwalijk nemen. Esmee Visser had haar uiterste best gedaan op de 5000 meter, maar een persoonlijk record van 6.46,14 bleek net niet voldoende voor het goud. Dat ging naar de Tsjechische Martina Sablikova, die onlangs ook al wereldkampioen werd op de 3000 meter. "Ik wist dat zij in heel goeden doen was."

Foto : Margarita Bouma

Visser kon het verlies vrij snel relativeren, zeker nadat ze een dikke knuffel had gekregen van ploeggenote Ireen Wüst. De vijfvoudig olympisch kampioen sprak haar in de mixed zone nog een paar opbeurende woorden toe. "Ze zei dat ik heel trots op mezelf kon zijn", aldus Visser, die even later ook een knuffel kreeg van de winnares. "Sablikova gaf mij complimenten en zei dat ze dankzij mij tot grote hoogten was gestuwd en dat mijn tijd nog wel zou komen."

Zulke lovende woorden deden Visser goed. “Het is toch vet als zo'n groot sporticoon dat tegen je zegt? Dat vind ik dus ook met Ireen, dat zijn zulke grote sportvrouwen. Ik wil later ook zo worden." Visser zette in de vierde rit een nieuw persoonlijk record op de klok, sneller dan de tijd waarmee ze in Thialf de snelste was op de 5000 meter van het NK Allround. Ze reed op gevoel naar een tijd van 6.46,14, maar zag twee ritten na haar Sablikova nog onder haar tijd (6.44,85) duiken. Met deze tijd noteerde ze de tweede tijd ooit gereden, slechts 2,2 seconden verwijderd van haar eigen wereldrecord, dat ze reed in 2011. 

"Toen ik over de streep kwam, dacht ik niet: dit is hem. Ik had wel het gevoel dat deze tijd haalbaar was voor Sablikova. Zij had bovendien het voordeel dat ze op mijn schema kon rijden", aldus Visser, die niet te lang wilde treuren. "Ik ben nog niet zo gewend om te verliezen, maar ik denk dat ik best tevreden kan zijn. Natuurlijk wilde ik heel graag wereldkampioen worden, maar ik wist dat het heel lastig ging worden met een heel goede Sablikova. Daarnaast is het ook wel anders om als olympisch kampioen aan de start te staan in plaats van een onbevangen onbekende rijder. Ach, deze ervaring kan ik weer meenemen. Ik heb nog genoeg jaren te gaan."

Naast Visser kwam ook Carien Kleibeuker namens Nederland in actie. De ervaren schaatsster kampte de afgelopen dagen met rugklachten, maar noteerde alsnog een keurige tijd. Haar 6.56,47 was goed voor plaats vijf. 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan