Tickets
Shop
Nieuws 16 feb 2019

Tessa Snoek en Harm Visser veroveren nationale marathontitels junioren

Bij het KPN NK Jeugdmarathon in Dronten heeft Tessa Snoek in haar laatste jaar als juniore de titel veroverd. In de sprint was ze haar medekoploper Lidia Tempert te snel af. Bij de heren won Harm Visser na een slimme actie vanuit een kopgroep met een ronde voorsprong.

Met diverse Topdivisie-rijdsters aan de start durfden de dames aanvankelijk nog weinig koers te maken. Er werd veel naar elkaar gekeken, totdat Heleen Campier met nog enkele ronden op het bord solo wegreed. Tessa Snoek zag het gevaar en ging in de achtervolging. "Mijn teamgenootje kon afstoppen, dus dat was het moment om te gaan. Pas toen ik er bij was, zag ik dat er nog iemand achter me reed", aldus de dolblije winnares.

Het was Lidia Tempert die stiekem had meegelift op de versnelling van Snoek, die normaal gesproken bij Port of Amsterdam in de Topdivisie schaatst. Met zijn tweeën hielden ze het peloton op achterstand. "We werkten goed samen, ook al wist ik niet of ze kon sprinten. Ik had op zich wel veel zelfvertrouwen, al is het in zo'n korte koers over maar 35 ronden toch anders dan anders. Ik ben blij dat ik in mijn laatste jaar als junior de titel nog heb kunnen pakken."

Een van de topfavorieten, winnares van de regiotopcompetitie Anna van den Bos, kon zich ondanks de verloren titel tevreden stellen met het brons. "Je kan niet altijd alles hebben", constateerde ze na de wedstrijd. "Er werd veel naar me gekeken, vooral als het even stilviel. Toen Tessa wegreed, zag ik wel dat het lastig werd. Ik dacht dat het misschien nog op gang zou komen, maar dat is nou eenmaal een risico dat je neemt."

Visser wint 'marathon zonder ploegenspel'
Bij de heren was Harm Visser de beste vanuit een kopgroep van zeven man met daarbij ook Wabe de Rooij, Ids Bouma, Beau Snellink, Thijs Willem van der Vegt, Gerben Gerbrandij en Klaas Poortinga. Door het hoge tempo dat ze vasthielden, konden andere favorieten als Maikel Stam, Ivar Immerzeel en Tom den Heijer zich niet mengen in de debatten. Immerzeel won wel de sprint van het peloton om de achtste plaats. 

"Er was niet echt een ploegenspel, dus was een heel open koers. Aan het begin was er een groepje weg en die kregen 150 meter", vertelt Visser. "Daar ben ik toen maar naartoe gesprongen want het was een mooi groepje. Vervolgens gingen we rijden om de anderen er niet meer bij laten komen. Ik voelde me goed dus ik dacht als ik maar tempo houd, dan kan ik daarna wel herstellen voor de sprint."

Een sprint werd het echter niet. Nadat het peloton had afgesprint voor de achtste plaats, vond Visser zich plotseling alleen aan kop. "Ja, dat was eigenlijk niet echt de bedoeling", lacht hij. "Maar ik kan een goede drie en vijf kilometer rijden, dus dan rijd je nog maar vijf rondjes hard door."

Junioren B
De dames maakten er direct na de start een spannende wedstrijd van, met meerdere demarrages. Bente Kerkhoff (Port of Amsterdam) zag het gevaar en wist zich met zes ronden te gaan met succes los te rijden van het peloton. Solo kwam ze over de meet. Evelien Vijn en Ramona Westerhuis completeerden het podium.

"Het was een gekke wedstrijd", aldus de opgewekte Noord-Hollandse. "Ik had verwacht dat het wat rustiger zou gaan, want normaal wordt er veel naar elkaar gekeken. Nu werd er direct een demarrage geplaatst en die zou het misschien wel gaan halen. Ik wilde graag aanvallen, maar het was telkens nog te ver om het alleen te halen. Met zes rondjes maakte ik de sprong om in een keer een gat te slaan. Dan gaan ze in het peloton naar elkaar kijken en zo kon ik wegrijden."

Bij de heren was het Ruben Ligtenberg die de massasprint won, nadat zijn teamgenoten goed werk voor hem hadden verricht door een kopgroep van twee man binnen handbereik te houden. Remo Slotegraaf en Luuk van Timmeren veroverden zilver en brons.

Junioren C
Bij de junioren C wachtten de jongens rustig af, terwijl een kopgroep met Remco Stam en Jelle Koeleman de ruimte kreeg. Halverwege de wedstrijd maakten Hylke de Boer en Stijn van de Bunt de oversteek, waarna Van de Bunt solo doortrok en al vallend over de finish gleed. Achter De Boer pakte Gijs Kamp het brons. De overwinning bij de meisjes ging naar Loes Busser. In de eindsprint van het peloton was zij Marieke de Vries en Patricia Koot te snel af. 

Pupillen
Bij de pupillen werden de titels verdeeld over een afstand van zes ronden (pupillen B), zeven ronden (meisjes pupillen A) of negen ronden (jongens pupillen A). Alle wedstrijden draaiden uit op een massasprint.

Uitslag pupillen A jongens: 1. Mats Bendijk, 2. Tygo Kompier, 3. Daan Ridder
Uitslag pupillen A meisjes: 1. Mayke Vriesinga, 2. Lieke Hoogendoorn, 3. Isa Leroy
Uitslag pupillen B jongens: 1. Pelle Bolsius, 2. Jonas de Jong, 3. Colin Breed
Uitslag pupillen B meisjes: 1. Angel Daleman, 2. Britt Breider, 3. Marit Damen

Bekijk hier de volledige uitslagen. Alle samenvattingen zijn te zien op de Facebookpagina van het NK Jeugdmarathonschaatsen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan