Fanatieke hardlopers en wielrenners zijn er al jarenlang mee bekend: je tijden en afstanden meten met een transponder om je enkel of aan je fiets. Wilde je gaan schaatsen op een ijsbaan in een hal dan was het tot voor kort niet mogelijk om je prestaties op deze manier nauwkeurig bij te houden. Met de introductie van de vernieuwde Sprint app kan dit nu wel.

Het is intussen al 37 jaar geleden dat MYLAPS het automatische tijdwaarnemingsysteem introduceerde. Tientallen miljoenen professionele en recreatieve atleten over de hele wereld hebben de transponders gebruikt, in allerlei sporten. Bij het schaatsen kon dit echter niet, totdat de KNSB en Sportmarketingbureau Sportunity twee jaar geleden het initiatief namen om een app te ontwikkelen die werkt met de MYLAPS transponder en chip.

Tijdmetingen met GPS op overdekte banen zijn doorgaans niet accuraat genoeg. Door de interactie met de speciale lussen in de ijsbaan zijn de chips dit wel. Na een testperiode van anderhalf jaar is de Sprint app in oktober officieel gelanceerd.

Hans Kool van de KNSB licht toe: "De chip in de app is afgestemd op speciale lussen in de ijsbanen waardoor het mogelijk is om rondetijden op één honderdste van een seconde te registreren. Vergelijkbaar dus met de lasermetingen bij NK's, EK's en WK's. Ook kun je het aantal ronden, de gemiddelde rondetijd en de snelste ronde bijhouden. En met de chip krijg je toegang tot je eigen dashboard met cijfers en grafieken die diepere inzichten geven in je prestaties. Zo kun je systematisch werken aan het verbeteren van je tijden en wordt schaatsen een nóg mooiere beleving."

De app is te gebruiken op achttien ijsbanen in Nederland en is inmiddels al meer dan 7500 gedownload.

Bij het downloaden van de Sprint app in de App Store of Google Play Store kun je meteen een abonnement op de chip nemen voor € 32,50, of als je lid van de KNSB bent met 10% korting (€ 29,25). Je kunt de chip ook voor € 2,50 per keer huren bij de kunstijsbaan. Overigens werkt de Sprint app sinds kort ook op natuurijs, gewoon via GPS.

Klik hier voor meer informatie.