Irene Schouten heeft voor de tweede keer in haar carrière de wereldtitel op de mass start gepakt. De Noord-Hollandse maakte het na goed werk van Melissa Wijfje in de sprint af. Schouten bleef Ivanie Blondin en Elizaveta Kazelina ruim voor. Bij de mannen zegevierde Joey Mantia.

De mass start kende een typisch verloop, met meerdere uitlooppogingen, maar niemand die uit de greep van het peloton bleef. Na de laatste tussensprint nam Melissa Wijfje, die eerder op de dag indruk maakte op de 1500 meter, het initiatief. De 23-jarige rijdster van het Gewest Fryslân hield het tempo hoog, zodat Schouten in een goede uitgangspositie aan de sprint kon beginnen.

"We hadden een plan afgesproken en dat liep perfect", zei Schouten na afloop bij de NOS. "Normaal gesproken loopt het altijd anders op de mass start, maar dit keer niet." Toen Blondin met het luiden van de bel overnam van Wijfje, zat Schouten perfect in haar kielzog. "Na 150 meter dacht ik: 'ik kan sneller' dus toen ben ik er overheen gegaan."

Schouten roemde het goede teamwork met Wijfje, die uiteindelijk op de tiende plaats eindigde. Daarnaast merkte ze ook op dat er harder gereden werd dan anders. "Maar wij zijn fysiek sterker dan de rest denk ik. Het is voor ons alleen maar beter als het iets harder gaat, dan komen we ook niet in het gedrang."

Mantia wint van strijdende Koreanen
Bij de mannen greep Joey Mantia de gouden plak. De Amerikaan profiteerde van de Zuid-Koreanen, die met elkaar in gevecht waren. Cheon-ho Um pakte achter Mantia het zilver en Jae-won Chung veroverde het brons. Chris Huizinga en Douwe de Vries vertolkten een bijrol.

Met nog anderhalve ronde te gaan had Bart Swings de leiding in het peloton genomen, maar op 300 meter van de finish ging de Belg onderuit, doordat hij met zijn schoen op het ijs raakte. "Ik lag in goede positie en schaatste heel efficiënt. Ik denk niet dat drie mensen mij nog gepasseerd waren", sprak hij enigszins teleurgesteld. "Ik weet niet of het een fout van mezelf was. Voordat ik het wist was het gebeurd."

De Leuvenaar, die eerder in het toernooi al met materiaalpech kampte, keek terug op een tamelijk teleurstellend weekend. "De vijf kilometer was helemaal niet goed en de 1500 meter was oké, maar de massastart was echt goed. Het is een zware teleurstelling dat ik niet op het podium sta."

Door Sjors Leek - Laatste update op 10 feb om 23:37