Tickets
Shop
Nieuws 03 feb 2019

Robin Groot en Merijn Scheperkamp winnen NK Allround in Groningen

In Groningen hebben Robin Groot en Merijn Scheperkamp bij de junioren A het NK Allround gewonnen. Beide schaatsers pakten de winst met overmacht. Bij de junioren B ging de winst naar Stefan Westenbroek en trok Merel Conijn op de 3000 meter verrassend de allroundtitel naar zich toe.

De 18-jarige Groot steeg in Groningen boven zichzelf uit en won haar eerste Nederlandse allroundtitel. "Voor deze wedstrijd heb ik het hele seizoen getraind", zegt ze. "Zo vet als je hier dan wint. Ik ben superblij." Op de 3000 meter kon Groot eigenlijk niet meer verliezen. Ze had zo'n riante voorsprong opgebouwd, dat de allround titel al bijna binnen was.

"Toch was ik tijdens die drie kilometer nog wel zenuwachtig", vertelt ze. "Stel dat ik in de laatste bocht nog onderuit ging of een blokje zou raken. Ik durfde niet voluit te schaatsen en heb de race echt op safe gereden. Dat klinkt misschien dom, maar ik vond het belangrijker om die allround titel te winnen."

De Alkmaarse was vorig jaar nog tweede bij de junioren B en nu schreef ze als eerstejaars juniore A al de allroundtitel op haar naam. "Ik besef het me nog niet zo goed, maar het is zo gaaf dat ik dit heb gewonnen. Ik heb dit weekend vier goede races neergezet en ik heb er niet één verprutst. Zo won ik de 1500 meter gister en werd ik tweede op de drie kilometer. Dat is gewoon goed."

Progressie
"Ik heb dit seizoen zoveel progressie gemaakt en zo hard getraind. Ik doe echt alles voor het schaatsen en ik sla veel dingen over. Ik denk altijd wel na of iets goed is voor het schaatsen. Sinds vorig jaar train ik ook bij het RTC Noordwest en we zijn dit jaar veel meer gaan trainen. Ik rijd het hele seizoen al persoonlijke records en ben hard vooruit gegaan."

Met haar Nederlandse titel op het NK Allround plaatst Groot zich ook rechtstreeks voor het WK junioren dat over twee weken in het Italiaanse Baselga gehouden wordt. "Daar heb ik erg veel zin in", zegt ze glunderend. "Dat wordt mijn eerste WK ooit en ik ga daar goed mijn best doen." Achter Groot pakte Paulien Verhaar de zilveren medaille en Marieke Driesprong het brons.

Bij de heren won Merijn Scheperkamp het NK Allround bij de junioren A met grote overmacht. De schaatser uit Hilversum won de 500 en de 1000 meter en op de 1500 meter deed hij met zijn zilveren plak ook goed mee. Zo hield hij op de 5000 meter voldoende over om zijn eerste Nederlandse allroundtitel te pakken.

"Ik heb een superdag vandaag", vertelt Scheperkamp, als hij na zijn vijf kilometer uitfietst. "Mijn 1000 was een fantastische rit. Ik pakte daar meer dan een seconde op Teun de Wit, mijn grootste concurrent, en dat gaf me weer meer lucht op de vijf kilometer. Op die afstand heb ik dit weekend mijn grootste slag geslagen."

Marge
Na drie afstanden had de Hilversummer een aardige voorsprong opgebouwd, maar hij moest zijn aspiraties op de 5000 meter nog wel waar maken. "De vijf kilometer is best ver voor mij", zegt hij. "Ik ben wel een allround schaatser, maar ik moet het meer van mijn sprint hebben. De vijf kilometer was zwaar en ik heb er echt alles aan gedaan om de allroundtitel binnen te halen. Ik wist dat ik wel veel marge had, maar je weet het nooit, dus ik ben nog hard door gereden. Ik ben blij dat het gelukt is."

Vorig jaar werd Scheperkamp bij de junioren A nog vijfde op het NK Allround en daarna heeft hij een hoop progressie gemaakt. Bij het NK Sprint won hij al zilver en op het NK Allround verzilverde hij dat met een gouden plak in het allroundklassement. "Voor mijn gevoel heb ik dit jaar weer een stap gemaakt. Ik ben fysiek sterker geworden en ik ben naar Heerenveen verhuisd. Ik train nu bij het RTC Noord en ik kan daar mijn studie en het schaatsen goed combineren. Zo studeer ik nu microbiologie in Leeuwarden. Ik vind het fijn om naast het schaatsen wat afleiding te hebben."

Het zilver in Groningen ging naar Teun de Wit en Jur Veenje pakte de bronzen medaille. Met zijn winst op het NK Allround plaatste Scheperkamp zich rechtstreeks voor het WK Junioren in Italië, waar hij zijn debuut zal maken.

Conijn slaat toe
Minutenlang reed Merel Conijn over het ijs van Kardinge zonder dat ze wist of ze het NK Allround bij de junioren B had gewonnen. Op de drie kilometer had ze net een razendsnelle tijd neergezet, maar ze wist niet zeker of het genoeg was om haar grote concurrente Isabel Grevelt te verslaan.

"Ik zag helemaal niets meer en heb nog drie rondjes gereden zonder dat ik wist of ik gewonnen had. Mijn vader riep één, maar ik wist niet of dat alleen op de drie kilometer was of ook eerste in het allroundklassement. Uiteindelijk klopte mijn rekensommetje en heb ik gewoon het NK Allround gewonnen. Daar ben ik erg blij mee."

Om de Nederlandse titel te winnen moest de 17-jarige Conijn alles geven op de 3000 meter. Na het winnen van drie afstanden had Grevelt een grote voorsprong van maar liefst negen seconden opgebouwd. Als Conijn de allroundtitel binnen wilde slepen, moest ze dat goed maken op de 3000 meter. "Ik heb volle bak gereden en ik heb hard geopend. Ik dacht alleen nog maar vlak houden die rondjes en ik heb gedurende de race geprobeerd te versnellen."

Overtuigend
Met een tijd van 4.22,75 zette de Edamse een dijk van een race neer en was ze bijna tien seconden sneller dan Grevelt, die voor de 3000 meter 4.32,13 nodig had. "Ik wist niet zeker of het zou lukken om zo hard te schaatsen", zegt Conijn. "Negen seconden sneller is echt veel, maar ik heb geprobeerd om positief te blijven denken. Ik ben zo blij dat het gelukt is."

Conijn won dit weekend haar eerste Nederlandse titel allround bij de junioren B en daarmee plaatste ze zich ook rechtstreeks voor de Viking Race. Achter haar eindigde Grevelt als tweede en Leonie Bats op plek drie.

Bij de mannen was Stefan Westenbroek de beste over vier afstanden. De 16-jarige schaatser uit Ommen overtuigde met name op de 500 en de 1000 meter die hij in het allroundtoernooi op zijn naam schreef. Wietse Tukkie versloeg hem nog wel op de 1500 meter, maar dat hield Westenbroek niet tegen om het NK Allround bij de junioren B overtuigend te winnen. Jarle Gerrits en Tukkie maakten het podium compleet.

Mass start
Het NK werd zondag afgesloten met de mass start. Bij de junioren B ging Ramona Westerhuis er met de titel vandoor. Zij kwam weliswaar als tweede over de streep in de eindsprint, maar door een diskwalificatie van Merel Conijn mocht Westerhuis het goud ophalen. Bente Kerkhoff en Myrthe de Boer eindigden als tweede en derde. Bij de heren zegevierde Remo Slotegraaf voor Olav Kooij en Ivo de la Porte.

Kersvers allroundkampioene Robin Groot schreef bij de junioren A ook nog de mass starttitel op haar naam. Ze versloeg Hilde Noppert nipt in de sprint. Anna van den Bos werd derde. Ook bij de heren pakte de allroundkampioen nog een gouden medaille op het laatste onderdeel. Merijn Scheperkamp hield Teun de Wit en Jordy van Workum achter zich.

Klik hier voor alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan