Tickets
Shop
Nieuws 03 feb 2019

Nierbekkenontsteking en diskwalificatie verpesten NK voor Femke Kok

Femke Kok (18) wilde op het NK Allround in Groningen mee strijden om de titel. Maar een blaasontsteking en een nierbekkenontsteking gooiden roet in het eten. Een week lang lag ze op bed en slikte ze zware antibiotica. Ze was net op tijd weer fit om mee te doen aan het NK, maar daar gooide ze haar eigen glazen in. Op de 1500 meter tikte ze een pylon weg en werd ze gediskwalificeerd.

Op de 500 meter won Kok een bronzen medaille en op de 1000 meter werd ze tweede achter Michelle de Jong. Dat zijn goede prestaties en toch baalt de schaatsster uit Nijbeets behoorlijk. Ze had die duizend meter liever gewonnen en nog liever had ze geen pylon weggetikt op de 1500 meter.

"Ik ben nog nooit gediskwalificeerd", stamelde ze. "Ik had niet het gevoel dat ik er zo dicht bij zat, maar in de eerste bocht trapte ik die pylon weg. Daarna schaatste ik nog wel door, maar in mijn hoofd was ik alleen maar aan het malen. Oh, ik heb vast een DQ, dacht ik. Ik was helemaal niet meer met schaatsen bezig."

Met haar diskwalificatie op de 1500 meter gooide Kok in één klap haar klassement voor het NK Allround weg. Vorig jaar werd ze nog Nederlands kampioen bij de junioren B en dit jaar wilde ze die titel graag winnen bij de junioren A. "Ik baal behoorlijk", zegt ze. "Anders had ik na de 1500 en de 500 meter dik eerste gestaan en was ik misschien wel Nederlands kampioen geworden. Het was natuurlijk mijn eigen schuld, want ik sneed gewoon die bocht niet goed aan."

Antibiotica
Aan de andere kant was de Friese schaatsster al blij dat ze er op het NK junioren weer bij was. Twee weken geleden liep ze er nog heel anders bij. "Op trainingskamp in Inzell kreeg ik een blaasontsteking en daarvoor moest ik antibiotica slikken. Ik dacht dat dat werkte, maar toen ik met de medicijnen stopte, is die ontsteking naar mijn nieren overgeslagen. Ik had veel pijn in mijn buik, rug en nieren en toen bleek dat ik een nierbekkenontsteking had."

Twee weken lang slikte ze zware antibiotica en ze lag een week lang op bed. Haar conditie ging hard achteruit. "Ik heb een week lang helemaal niks gedaan. Daarna ben ik weer voorzichtig begonnen met schaatsen. Tijdens het NK voel ik nu wel dat ik twee weken ziek ben geweest. Ik had de 1000 meter graag gewonnen, maar in het laatste rondje voelde ik gewoon dat ik minder kracht in mijn benen had. Normaal gesproken pak ik daar juist mijn winst."

Adrenaline
"Voordat ik ziek werd, was ik erg goed in vorm en won ik bij de wereldbeker voor junioren in Polen drie keer goud. Dan is het balen dat ik zo vlak voor alle grote wedstrijden ineens ziek werd. Ik kwalificeer me nu ook niet rechtstreeks voor het WK Junioren, dus ik hoop dat de bondscoach niet alleen naar dit toernooi maar ook naar mijn prestaties van eerder kijkt. Ik weet niet wanneer we dat te horen krijgen, maar ik hoop dat ik me genoeg heb laten zien om toch naar dat WK toe te mogen."

Met haar gezondheid gaat het nu wel weer goed. "Van de week had ik nog een beetje last van mijn rug en mijn nieren, maar de pijn is een stuk minder geworden. Soms voel ik het nog een beetje steken, maar ik ben er niet zoveel meer mee bezig. Tijdens het schaatsen voel ik het sowieso niet. Dan zit ik vol adrenaline en wil ik gewoon zo hard mogelijk schaatsen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan