Ze had Caya Scheepens en Lenne van Gorp bij een wedstrijd nog nooit tegelijk verslagen. Maar op het NK Kunstrijden in Den Haag was Lindsay van Zundert tot haar eigen verbazing de beste bij de junioren en won ze de Nederlandse titel. "Eerder dit seizoen kwam ik steeds een paar punten tekort. Maar bij de Challenge Cup heb ik alles gegeven en gingen mijn triples best goed."

Kunstschaatsen gaat om het maken van hoge sprongen, pirouettes en andere moeilijke trucjes op het ijs. Maar het gaat ook om sierlijk en stijlvol bewegen. "Van mijn coach moet ik altijd sierlijk zijn", vertelt Van Zundert in de kantine van De Uithof in Den Haag. "We volgen vaak balletles waarbij we met onze armen van die zachte bewegingen maken. Je moet niet als een stok, maar soepel bewegen."

"Die zachte bewegingen neem ik mee naar het ijs en op een gegeven moment zitten ze in je systeem. Ballet helpt daarbij. Het mooiste aan kunstschaatsen vind ik dat ik mijn passie daarin kwijt kan en dat ik die passie aan de andere mensen kan laten zien. Ik probeer echt met gevoel op de muziek te schaatsen en aan de jury en het publiek een verhaal te vertellen. Alleen dan wordt het een goede kür."

De afgelopen twee jaar werd Van Zundert al Nederlands kampioen bij de Advanced Novice en nu heeft ze bij de junioren ook gelijk de titel gepakt. "Dat had ik niet verwacht", zegt ze. "Caya, Lenne en ik zitten qua niveau echt dicht bij elkaar. Ik ben echter in mezelf blijven geloven en ik heb alles gegeven wat ik kan. Dan komt het vanzelf goed. Als je op dit niveau wilt schaatsen moet je goed geconcentreerd zijn en hard blijven werken."

Voor het kunstschaatsen rijdt de jonge schaatsster bijna elke dag met haar moeder van Etten-Leur naar Wilrijk, in België toe. Daar volgt ze de schaatstrainingen van Ans Bocklandt, haar coach. "Zij geeft goede tips en legt dingen goed uit. Ze vertelt me echt wat ik beter kan doen en helpt me om een betere kunstschaatsster te worden."

Door Natasha Smit - Laatste update op 22 feb om 20:28