Tickets
Nieuws 23 feb 2019

Kodaira aan de leiding, De Neeling verrast zichzelf

Nao Kodaira voert na de eerste dag van het WK Sprint het klassement aan. De Japanse sprintster won de 500 meter en beperkte de marge op de 1000 meter. Miho Takagi, regerend wereldkampioen allround, staat verrassend tweede. Brittany Bowe is de nummer drie.

Foto : Sander Chamid

Miho Takagi verraste op de 500 meter al met de vierde plek en op de 1000 meter werd ze tweede achter Bowe. De Japanse dames zijn daardoor samen met Bowe dé topfavorieten voor de wereldtitel. Kodaira won de 500 meter in een tijd van 37,27 en nam daarmee een klein beetje revanche op Vanessa Herzog (37,31), die twee weken geleden de wereldtitel op de 500 meter pakte.

"Ik moet eerlijk zeggen dat mijn hart na het WK gebroken was", aldus Kodaira, die in Inzell last had van haar heup. "Het doet nog steeds wel pijn, maar gelukkig kon ik er vandaag goed mee schaatsen. Mijn verwachtingen voor morgen? Ik moet me focussen op de 500 meter en verder moet ik gewoon hard schaatsen. Dan zien we wel waar ik eindig."

De nummer drie uit de tussenstand, Britanny Bowe, kijkt ook vol verwachting uit naar de tweede dag. "Normaal gesproken ben ik dan beter en kan ik het verschil maken met de rest", sprak de tweevoudig sprintkampioene. Over de 1000 meter die ze won, was ze redelijk tevreden. "Ik weet niet waar die 1.14,60 vandaan kwam. Het was een heel solide race eigenlijk."

De Neeling verrast
Sanneke de Neeling staat na dag één knap op de zevende plek en is daarmee de beste Nederlandse. De rijdster van Gewest Fryslân reed met 38,09 een persoonlijk record op de 500 meter en noteerde op de 1000 meter met 1.15,08 een Thialf PR. "Of me dat verrast? Ja, eigenlijk wel. Ik had er van tevoren best veel vertrouwen in, maar van zulke tijden sta ik wel te kijken", geeft ze toe.

De voormalig Nederlands kampioene sprint had veel vertrouwen meegenomen vanuit Inzell, waar ze twee weken geleden als invalster van Ireen Wüst de achtste tijd noteerde op de 1000 meter. Daarmee heroverde ze de A-status en dat zorgde voor een enorme opluchting bij de sprintster. "Ik voel me weer topsporter, ik hoor er weer bij", zegt ze trots.

Foto : Soenar Chamid

Drie keer eerder nam ze deel aan een WK Sprint en nog nooit eindigde ze in de top tien. De zevende plek hoopt ze zondag dan ook vast te houden. "Dan zou ik heel tevreden zijn, maar ik moet morgen eerst weer twee goede races laten zien. Ik zit nog heel ver van het podium af, maar ik voel me wel steeds beter worden. Er zit zeker nog rek in!"

Jutta Leerdam (elfde) en Letitia de Jong (dertiende) doen niet mee om de podiumplekken. Leerdam was duidelijk niet tevreden met haar 500 meter. "Mijn 500 meter was niet goed, ik was te gehaast en liep achter de feiten aan", vertelt de Nederlands kampioene sprint. "De 1000 meter ging beter en ik hoop die stijgende lijn vast te houden." Wat verwacht de nationale sprintkampioene van de tweede dag? "Niks, ik ga gewoon m'n best doen."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan