Isabel Grevelt (16) vloog over het ijs op de 500 meter. Op het NK Allround won ze de kortste schaatsafstand bij de junioren B en daar was ze erg blij mee. "Ik wilde de 500 meter winnen. Voor mezelf, maar ook voor mijn opa, die vanochtend overleed."

Grevelt is een sprintster pur sang. Vorig jaar werd ze al Nederlands kampioene sprint bij de junioren B en op het ijs van Kardinge liet ze opnieuw haar klasse zien. Met haar opening van 10,95 stoof ze weg en zette ze op de 500 meter prompt de snelste tijd neer: 40.05. "Het ging lekker", meende de schaatsster van de Alkmaarsche IJsclub. "Mijn opening was goed en ik kon de eerste binnenbocht goed houden. Daar heb ik vaak nog moeite mee."

De sprintster uit Petten was met een bijzondere gedachte naar Groningen afgereisd. Vanochtend vroeg overleed haar opa en toch besloot ze om wel aan het NK Allround in Kardinge mee te doen. "Natuurlijk is dat moeilijk", zegt ze. "Maar ik wilde hier wel schaatsen. Ik wilde het toernooi niet afzeggen, dat had mijn opa ook niet gewild."

"Mijn opa was één van mijn grootste fans. Zelf kon hij niet schaatsen, dat kwam meer van mijn oma vandaan, die graag haar kunstschaatsen aantrok. Maar hij volgde mijn verrichtingen op de ijsbaan op de voet. Voordat ik vandaag van start ging op de 500 meter, dacht ik nog even aan hem. En toen mijn opening zo goed was, nog een keer. Nu door zetten, dacht ik. Nog even hard schaatsen voor opa. Hij gaf me vleugels."

"Ik ben wel verdrietig om mijn opa, maar ik weet ook dat het zo beter is. Hij had een hersenbloeding en het is mooi dat hij nu eindelijk rust heeft. Samen met mijn ouders, mijn trainer en een vriendin ben ik naar Groningen afgereisd. Ik vind het fijn dat zij er zijn en zo kan ik me ook beter concentreren op het schaatsen. Dan kan ik het verdriet even van me afzetten. Ik moet accepteren dat hij er niet meer is. Ik kan het niet terugdraaien en dat hoeft ook niet. Hij was al niet zo jong meer."

"Ik ben blij dat ik op de 500 meter zo hard geschaatst heb. De rest van het toernooi wil ik ook graag hard schaatsen, maar deze Nederlandse titel heb ik alvast in mijn bezit. Op de 1500 meter krijg ik het straks een stuk zwaarder. Ik vind het moeilijk om op die afstand voluit te gaan en het laatste rondje goed door te komen. Ik hoop dat ik niet helemaal kapot ga. Met de winst op de 500 meter is mijn toernooi nu al geslaagd."

Grevelt kreeg echt vleugels van haar opa. Op de 1500 meter ging ze opnieuw als een speer en reed ze met haar tijd van 2.05,01 een dik persoonlijk record én tevens een baanrecord op de ijsbaan in Groningen. De jonge schaatsster moest al vroeg rijden in de negende rit, maar al haar concurrentes beten zich stuk op haar tijd. Leonie Bats (2.05,26) en Merel Conijn (2.05,30) waren niet sneller en moesten op de 1500 meter genoegen nemen met een tweede en derde plaats. Na de eerste dag van het NK staat Gevelt bij de junioren B fier bovenaan in het allroundklassement. 

Door Natasha Smit - Laatste update op 02 feb 2019 om 22:12