Douwe de Vries is gekozen voor de atletencommissie van de ISU, dat maakte de internationale schaatsunie vandaag bekend. De rijder van Team Jumbo-Visma kreeg 40 van de 51 uitgebrachte stemmen. Dat was ruim voldoende om zijn tegenkandidaat, de Wit-Rus Vitaly Mikhailov, te verslaan.

De langebaanschaatsers brachten de afgelopen dagen hun stem uit tijdens de WK Afstanden in Inzell. Op dezelfde middag dat hij de verkiezing won, werd Douwe de Vries samen met Sven Kramer en Marcel Bosker ook wereldkampioen op de ploegenachtervolging.

"Ik hoorde het vlak voor de rit", sprak De Vries in de catacomben van de Max Aicher Arena in Inzell. "Dat is goed nieuws inderdaad. Ik voel me vereerd dat ik de schaatsers de komende vier jaar bij de ISU mag vertegenwoordigen." De termijn van de nieuwe atletencommissie loopt vanaf de wereldkampioenschappen afstanden in 2019 tot die van 2023. 

Het was voor de tweede keer dat de verkiezingen voor de atletencommissie plaatsvinden. Uit elke discipline (kunstrijden, ijsdansen, synchroonschaatsen, langebaan en shorttrack) wordt een atleet afgevaardigd. De 36-jarige De Vries heeft zich in het verleden al voor de rijdersraad in het marathonschaatsen ingezet. Sinds vorig jaar is hij ook actief binnen het bestuur van de Atletenvereniging van de KNSB. Met die achtergrond stelde hij zich recent kandidaat voor deze positie binnen de ISU. 

Aansluiting technische commissie
"Ik zou er graag meer van willen maken dan het nu is. Het wordt een mooie uitdaging om te zien hoe we meer invloed kunnen uitoefenen, bijvoorbeeld om bepaalde regels te veranderen. Dat werkt beter als de atleten erachter staan, dus zullen we stemmen moeten winnen", sprak De Vries half januari na zijn kandidaatstelling. 

Nu hij daadwerkelijk verkozen is, hoopt hij vooral aansluiting te vinden bij de technische commissie van de ISU, waarin Nederland sinds vorig jaar ook weer een vertegenwoordiger heeft. Dat is oud-wereldkampioene Renate Groenewold. 

Voor shorttrack en ijsdansen waren er maar één nominatie per discipline, Zhou Yang uit China en Yuri Hulitski uit Wit-Rusland werden dus logischerwijs geselecteerd voor de atletencommissie. De stemming onder collega's voor het kunstrijden en synchroonschaatsen vindt plaats op de WK's in maart en april.