Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 21 feb 2019

Dilemma's met Mika van Essen: 'Ben allergisch voor de kou'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan sprinttalent Mika van Essen.

Foto : Soenar Chamid

Bio
Naam: Mika van Essen
Geboortedatum: 13 april 2000
Geboorteplaats: Schalkhaar
Team: Sprintteam Oost
Specialiteit: sprintafstanden
Opmerkelijk: Van Essen maakte begin dit seizoen zijn debuut bij de senioren op het World Cup kwalificatietoernooi en de KPN NK Afstanden. Afgelopen week mocht hij meedoen aan het WK Junioren in Baselga de Piné, waar hij op de teamsprint samen met Merijn Scheperkamp en Janno Botman wereldkampioen werd.
Instagram: @mika_vanessen
Twitter: @Mika_vanessen

Dilemma's
500 of 1000 meter
"De 500 is lastiger want daar moet alles kloppen. De 1000 meter duurt dan weer langer... Het is lastig kiezen, maar ik denk dat ik voor de 1000 meter ga, die ligt met iets beter. Je kan wat meer de tijd nemen om je slag af te maken, ik weet niet echt wat het is. Het is voor mij ook extra speciaal, omdat ik daar mijn seniorendebuut maakte."

WK bij de junioren of NK bij de senioren
"Zo, dat is een lastige hé. Het WK is wel heel speciaal, omdat je dan jezelf met de internationale concurrentie kan meten. Maar met het NK zit je in een vol Thialf, dat is ook heel mooi om mee te maken. Ik denk dat ik toch voor het NK ga, dat was echt wel een mooie ervaring. Niet dat het WK niet leuk was natuurlijk, maar je schaatst toch tegen je grote voorbeelden. Dat is misschien nog wel mooier."

Buiten schaatsen of overdekt
"Het WK was natuurlijk op een buitenbaan. Daar kunnen andere type rijders, zoals ik, meer hun kracht kwijt dan die sterke Russen. Als zij op een binnenbaan rijden, rijden ze je gewoon naar huis. In Inzell glijden ze wel door bijvoorbeeld. Op een buitenbaan is dat weer anders. Vooral in Baselga moet je efficiënt omgaan met je kracht. Het is bijzonder om te zien dat je die Russen dan toch kan verslaan. Niemand is dan onverslaanbaar. Toch kies ik voor overdekt, want dan heb je altijd goede condities. Op een buitenbaan ben je toch afhankelijk van het weer. Als het goed weer is, is een buitenbaan veel mooier. Maar als het niet zo goed weer is, rijd ik toch liever binnen hoor."

Fietstraining of krachttraining
"Ik doe liever een fietstraining. Dan ben je toch buiten. Meestal als we fietsen, doen we dat in de zomer en dan is het mooi weer. Je kan ook zoveel variaties doen: duurtraining, sprinttraining, met een groep of alleen. Met de krachttraining doe je toch altijd sprongoefeningen of oefeningen met de stang. Het is natuurlijk wel goed voor je, maar ik ga liever fietsen."

Koffie of thee
"Ik kies voor koffie, cappuccino eigenlijk. Cappuccino is sneller koud, dat kan je sneller opdrinken. Thee drink ik niet heel vaak, tenzij het 's avonds laat is. Anders kan ik de hele avond niet slapen."

Laat naar bed of vroeg uit de veren
"Laat naar bed. Ik ben niet zo'n ochtendpersoon. Ik slaap sowieso graag uit, houd niet van vroeg opstaan. Ik kan het wel, maar doe het liever niet. Een wedstrijd rijd ik liever 's ochtends, dat dan wel weer. Dan heb ik ook geen moeite om uit bed te komen. Je hebt dan weer een heel andere focus. Deze winter moest ik een keer om kwart over tien 's avonds starten. Dan zit je de hele dag met die wedstrijd in je hoofd. Als je 's ochtends rijdt, heb je het maar gehad en heb je de hele dag nog om er iets naast te doen."

Zelf koken of uit eten
"Uit eten, tenzij mijn moeder kookt. Dan eet ik liever thuis. Zij kan wel goed koken ja. Haar specialiteit is Turkse rijst, al denk ik niet dat veel mensen dat kennen. Ik weet niet eens hoe je het maakt, maar het is super lekker. Ze kan gewoon goed koken. Maar als je uit eten gaat, kan je weer spareribs kiezen, die zijn ook wel lekker. Als ik moet kiezen tussen zelf koken of eten bij een restaurant, ga ik voor het restaurant."

Dit bericht bekijken op Instagram

Vacay vibes☀️

Een bericht gedeeld door Mika (@mika_vanessen) op

Kwartier voor de spiegel of snel van huis
"Nou, ik wil wel snel van huis, maar ook goed de deur uitgaan. Ik heb geen zin om een half uur voor de spiegel te staan, maar wil er wel een beetje normaal christelijk uitzien. Het ligt er een beetje aan hoe ik opsta. Als het er niet uitziet, ben ik wel even bezig. Voor de wedstrijd moet het ook kloppen allemaal. Eerst schaatsen slijpen, tas pakken, daarna douchen en de rest."

Training of wedstrijd
"Ik ben wel sociaal ingesteld, dus de training is heel belangrijk met mijn team. En zonder goede trainingen heb je geen wedstrijd, maar een wedstrijd is wel heel belangrijk. Een beetje racen tegen de anderen en tegen de tijd. Ik ben wel meer een wedstrijdtype ja, dat vind ik wel mooi."

Spreken of zwijgen
"Spreken. Je moet altijd je eigen mening geven en jezelf laten horen. Als iemand om mijn mening vraagt, geef ik die ook wel. Dan houd ik me niet in om diegene te pleasen. Dan geef ik echt mijn eigen mening."

Dit bericht bekijken op Instagram

Racen in Polen🇵🇱🦁 #worldcup1

Een bericht gedeeld door Mika (@mika_vanessen) op

Litteken of tatoeage
"Litteken, daar heb je namelijk altijd een verhaal bij. Bij een tatoeage hoeft dat niet per se. Sommige mensen laten gewoon een tatoeage zetten omdat ze het mooi vinden. Dat doe je bij een litteken natuurlijk niet. Ik heb littekens op mijn vinger en op mijn rug en natuurlijk van schaafwonden na valpartijen. Ik heb er ook eentje op mijn scheenbeen. Die heb ik bij een boxjump opengehaald aan de box. Dat zijn van die dingen, daar heb je altijd een verhaal bij."

Kampioen voor een ander land of een vierde plaats als beste prestatie
"Dan zou ik voor die vierde plek gaan. Zeker omdat ik in Nederland woon. Hier is de competitie zo groot, dan is vierde best wel knap. Zeker als je naar het internationale circuit gaat. Als je dan vierde wordt, vind ik dat zeker niet slecht."

Zomer of winter
"Winter. Ja joh. Het is wel zo dat je zonder zomertraining, geen goede winter hebt, maar ik doe toch echt aan schaatsen en niet aan wielrennen. Daar leef ik voor. Volgens de dokter kan ik niet tegen de kou en ben ik er allergisch voor. Dan gaat mijn neus dichtzitten. Zelf vind ik het niet zo heel vervelend, tenzij je het over de World Cup in Helsinki hebt. Daar was het wel extreem koud. Dat kan ik ook niet aan, het was min 18 graden. Je moet echt je ding doen en dan weer snel het ijs af. En je warm aankleden natuurlijk."

Dit bericht bekijken op Instagram

Prima weekend in het koude Finland🥶🇫🇮

Een bericht gedeeld door Mika (@mika_vanessen) op

Snoep of chips
"Als je had gezegd snoep of een goede koek, had ik voor de koek gekozen. Het maakt niet uit wat: roze koken, boterkoeken, dat soort dingen. Heerlijk. Maar als ik moet kiezen tussen chips of snoep, dan ga ik toch liever voor de chips. Snoep is gelijk weer zo zoet. Dat vond je als kind lekker natuurlijk, maar nu zou ik eerder voor een zak chips kiezen."

Spijkerbroek of joggingbroek
"Joggingbroek, omdat ik die het vaakst aan heb. Die zit het fijnst om je benen. Een spijkerbroek staat wel weer mooier. Als je op visite gaat, doe je natuurlijk wel een spijkerbroek aan. Het is wel een bekend probleem dat de spijkerbroek niet altijd past bij schaatsers ja. Het is altijd wel iets langer zoeken. Het is niet zo dat de eerste de beste broek altijd past, maar als je lang genoeg zoekt, vind je wel een mooie."

Altijd 's nachts trainen of op het publieksuur
"'s Nachts heb je alles voor jezelf en kun je goed aan je techniek werken. Op het publieksuur moet je rekening houden met anderen. Ook met mensen die voor het eerst op de ijzers staan. Dat is niet heel optimaal. Het kan wel, als het niet zo druk is. Als het echt druk is, is het bijna onmogelijk om te trainen. In Deventer is het sowieso altijd druk, dan ga je niet op het publieksuur rijden. Alleen voor de fun misschien, maar met het team doen we het nooit."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan