Didier Dijkstra (14) en zijn moeder zijn een team. Bij elke training, bij elke wedstrijd van Didier is Brigitte de la Chambre (47) erbij om haar zoon aan te moedigen. "Ik ben zo trots op hem", vertelt ze op De Uithof, waar Didier in actie komt bij de Challenge Cup. "Didier heeft geen gemakkelijk jaar achter de rug, maar hij slaat zich er goed doorheen op het ijs."

Didier Dijkstra heeft geen gemakkelijke tijd achter de rug. Vorig jaar gingen zijn ouders plotseling scheiden en besloot de jonge schaatser om met zijn zus bij zijn moeder te gaan wonen. "Ik heb een sterkere band met mijn moeder dan met mijn vader", zo legt hij uit. "Ik heb momenteel ook geen contact meer met mijn vader. Daar heb ik geen behoefte aan. Het liefst had ik ons gezin natuurlijk nog bij elkaar gezien, maar ik ben nu gelukkig met mijn moeder en mijn zus."

In zijn korte kür schaatst Dijkstra op het melancholische nummer Bridge over Troubled Water. Met dramatische bewegingen en een serieus gezicht probeert hij zijn verhaal aan de jury en het publiek te vertellen. "Dat nummer heeft te maken met wat er afgelopen jaar met mijn ouders is gebeurd. Natuurlijk, ben ik daar wel verdrietig over, maar die emoties kan ik mooi kwijt in het schaatsen. Daarom huil ik ook niet zo vaak, ik schaats mijn verdriet eruit."

"We zijn ook op een bijzondere manier aan dit liedje gekomen. Mijn choreografe Nikki Davison had dit nummer naar mijn moeder toegestuurd, zij luisterde ernaar en vertelde dat die de muziek was waarop haar opa was begraven. Dat maakt het al bijzonder, maar ik moest het zelf natuurlijk ook nog mooi vinden. Dat vond ik wel en daarom heb ik besloten om daar mijn korte kür op te dansen."

Sprokkelen
Van een afstandje kijkt Brigitte de la Chambre vol trots naar haar zoon. Dag in, dag uit is ze met hem bezig en brengt ze hem vanuit hun woonplaats in Utrecht naar de schaatsbaan in Dordrecht, waar Dijkstra bij de Drechtsteden traint. "Als alleenstaande moeder is dat best pittig", vertelt ze. "Didier traint zo'n twintig uur per week en ik heb mijn eigen werktijden aangepast, zodat hij kan trainen. Kunstschaatsen blijft echter een dure sport en ik moet hard vechten om hem aan het schaatsen te houden. De contributie van de vereniging, alle reiskosten en de kosten voor de trainingen zijn niet misselijk. Ik wil echter niet dat Didier de dupe van onze scheiding wordt en daarom werk ik hard om dat geld bij elkaar te sprokkelen."

Haar vrienden verklaren haar soms voor gek als ze zien wat ze allemaal doet. "Dit houd je niet vol, zeggen ze dan. Al dat rijden naar al die trainingen en wedstrijden toe, mijn werk, het huishouden en ook mijn dochter nog. Maar Rachel is gelukkig heel zelfstandig en zij heeft een vriendje, dus zij redt zich wel. Natuurlijk heb ik het soms ook moeilijk, maar voorlopig red ik me wel. Ik zorg met alle liefde voor mijn kinderen en cijfer mezelf daar graag voor weg. En als ik tijd over heb, dan ga ik zelf lekker naar de bios."

Dijkstra is geen moeilijke jongen en hij heeft een goede band met zijn moeder. "Hij is geen wildebras, maar een rustige, lieve jongen", zo legt zijn moeder uit. "Iedereen komt naar hem toe met zijn verhaal en hij kent al die meiden uit het kunstschaatsen. Hij staat gewoon met ze in de kleedkamer en hij traint met ze op het ijs. Die meiden zijn volledig aan hem gewend al lopen ze hem soms wel eens te sarren."

Vork
Dani Loonstra, de vriendin van Didier, lacht. "We maakten laatste een grapje over hem dat hij steeds zijn vork liet liggen. We zijn van de vorkpolitiek, ruim je je vork wel op. Didier raakt veel kwijt en daar maken wij dan weer grapjes over."

Terug naar het ijs. In de korte kür laat Didier Dijkstra zijn klasse zien en glijdt hij met een paar mooie passen sierlijk over het ijs. Met een puntentotaal van 28,81 staat hij na de korte kür nu laatste in het tussenklassement van de Challenge Cup. Zaterdag kan hij daar nog verandering inbrengen met zijn vrije kür. "Er zaten wel een paar foutjes in mijn kür. Bij de eerste sprong stapt ik er uit en bij de tweede sprong 'popte' ik als het ware. Ik maakte niet een volledige rotatie en sprong daardoor een enkele sprong. Ik had gewoon door moeten springen, want hier kreeg ik puntenaftrek voor."

Ondanks zijn lage puntentotaal staat Dijkstra nu bij de Advanced Novice nu wel bovenaan bij het NK Kunstrijden, maar dat komt omdat er geen andere Nederlandse jongens zich voor dit niveau geplaatst hebben. "Dat vind ik wel jammer", zegt hij. "Het zou mooi zijn als er meer jongens op dit niveau kunnen schaatsen en dat we echt om de Nederlandse titel kunnen strijden. Dan was de titel me toch meer waard geweest."

Klik hier voor alle uitslagen van de Challenge Cup.

Door Natasha Smit - Laatste update op 22 feb om 10:06