Sinds 1989 staat het elk jaar vast op de kalender: de Vikingrace. Jongens en meisjes van 11 tot en met 16 jaar gaan met elkaar de strijd aan in Thialf. Met deelnemers uit alle windstreken kan het internationale toernooi pronken met een rijke erelijst aan schaatstoppers. Welke topper van de toekomst staat dit jaar op?

Dat we bij de Vikingrace de internationale top in het jeugdcircuit aan de start zien, staat wel vast. Grote namen uit binnen- en buitenland staan op de erelijst. Het bijzondere aan het toernooi is dat de schaatsers worden ondergebracht in gastgezinnen. Zo ontstaan waardevolle contacten tussen de Nederlandse gezinnen en hun buitenlandse gasten, die tot lang na het toernooi voortduren.

Zo heeft drievoudig winnares Vanessa Herzog (toen nog Bittner) goede herinneringen aan het toernooi. "Het was mijn eerste internationale wedstrijd", zei Herzog onlangs in een interview voor de ISU. "Ik herinner me nog dat ik tegen Sanneke de Neeling moest schaatsen. We schaatsen nu nog steeds tegen elkaar. We kennen elkaar al aardig lang intussen."

Sverre Lunde Pedersen tijdens de Vikingrace in 2005 | Foto : Martin de Jong

Het zijn opvallend vaak Nederlandse schaatsers die de Vikingrace op hun naam schrijven. Op zich ook niet zo gek, aangezien het voor velen een thuiswedstrijd is en ook het Gewest Friesland een team samenstelt voor de jaarlijkse wedstrijd. Het is echter een Noor die samen met Kai Verbij recordwinnaar is van de Vikingrace. Sverre Lunde Pedersen wist net als Verbij vijf keer op rij te winnen. Nog het meest bijzondere is misschien wel dat ze ook alle afstanden wisten te winnen waar ze aan de start stonden.

Waarom Pedersen geen zesde maal won? Als zestienjarige was hij al reserve voor de Olympische Spelen in Vancouver. Ook Verbij kon geen zesde poging wagen om de Vikingrace op zijn naam te schrijven. Bij de meisjes is Agnes Friesinger, jongste zus van Anni, de recordwinnares met eveneens vijf overwinningen.

Een overwinning in de Vikingrace lijkt dus een ideale opstap naar een schaatscarrière. Toch zien we op de erelijst van de Vikingrace ook enkele andere sporters staan. Zo zien we Daniel Oss tot drie keer toe terug als winnaar van de prestigieuze vierkamp. Ooit een begenadigd schaatser, tegenwoordig kennen we hem vooral als de superknecht van Peter Sagan bij wielerploeg BORA – hansgrohe. Ook oud-wielrenner Berden de Vries was in het verleden tweemaal winnaar van de Vikingrace.

De grote vraag die de komende twee dagen rijst, is natuurlijk of we in Thialf weer een nieuwe toekomstige kampioen zien opstaan. Wie worden de opvolgers van Pedersen, Verbij, De Jong en al die anderen die na hun zege in Heerenveen de wereld veroverden?

Gelukkig hoeven de deelnemers zich niet al te veel zorgen te maken. Ook zonder winst in de Vikingrace kun je op latere leeftijd meervoudig wereldkampioen worden. Dat bewijzen Sven Kramer en Ireen Wüst wel, die geen van beide de wedstrijd op hun naam schreven. Het is juist Brecht Kramer, zusje van Sven, die in 2006 wél wist te winnen. Misschien wel reden voor een klein plagerijtje bij de Friese schaatsfamilie.

Meer informatie over de Vikingrace is hier terug te vinden en klik hier voor livebeelden.

Winnaars vorig jaar
11 jaar: Sofie Adeberg (GER) en Didrik Eng Strand (NOR)
12 jaar: Patricia Koot (NED) en Kacper Abratkiewicz (POL)
13 jaar: Jildou Schaaf (NED) en Thomas Schmaus (GER)
14 jaar: Yael Prenger (NED) en Chris Fredriks (NED)
15 jaar: Isabel Grevelt (NED) en Kai in ’t Veld (NED)
16 jaar: Femke Kok (NED) en Jur Veenje (NED)