Tickets
Shop
Nieuws 10 feb 2019

De Neeling dankt Wüst: 'Dit is een pak van mijn hart'

Nee, dat ging hem niet meer worden, dacht Sanneke de Neeling zaterdagochtend. Na haar laatste training op het ijs van de Max Aicher Arena had ze de hoop om deel te nemen aan de WK Afstanden opgegeven. Geen afmelding, dus geen invalbeurt voor de 22-jarige Rotterdamse. Totdat er niet veel later alsnog een positief bericht naar buiten kwam.

Foto : Soenar Chamid

De Neeling zat op het middenterrein te wachten om met haar teamgenoten van het Gewest Fryslân terug naar haar hotel te gaan. Vlak voordat ze door de tunnel naar buiten wilden gaan, zag coach Henk Hospes op zijn telefoon dat er een afmelding was gekomen: Ireen Wüst liet de 1000 meter lopen. Op dat moment sprong De Neeling een gat in de lucht van blijdschap. "Deze had ik echt niet meer zien aankomen", zei ze glunderend.

Wüst, die donderdag vijfde werd op de 3000 meter, wilde zich volledig richten op de 1500 meter van zondag en gaf daardoor het ticket op de 1000 meter aan 'invaller' De Neeling. "Stille hoop heb ik al die tijd wel gehad, maar toen ik haar naam op de loting zag staan, had ik het wel een beetje opgegeven. Ik dacht: ze is heel goed in vorm, ze gaat hem heus wel rijden. Ik ben heel blij dat ik de kans gekregen heb, ik zal Ireen zo nog wel even bedanken", lachte ze.

A-status
Dan de race. De Neeling kwam al in de eerste rit in actie en noteerde een tijd van 1.14,95. Daarmee was ze anderhalve seconde sneller dan ze ooit was geweest in Inzell. Met nog één rit te gaan stond ze op de zevende plek. Een plek bij de beste acht zou betekenen dat De Neeling, sinds dit seizoen schaatsend bij het Gewest, de A-status terug zou krijgen. Toen de Russische Daria Kachanova zich stuk beet op de tijd van de jonge Nederlandse, knalde er een oerkreet door de gang.

"Dit is een pak mijn hart. Het is toch een verschil tussen geld verdienen en van je spaarrekening leven", aldus De Neeling, die het dit seizoen moest doen met de B-status. Nadat ze afgelopen zomer de overstap maakte van Team LottoNL-Jumbo (nu Jumbo-Visma) naar het Gewest is ze met sprongen vooruit gegaan. "Van de zomer was ik nergens, werd ik zo'n beetje door iedereen naar huis gereden en nu rijd ik zo'n tijd en word ik achtste van de wereld. Fantastisch!"

Plezier
Aan het eind van vorig jaar had ze geen zelfvertrouwen meer en was ze het plezier in het schaatsen kwijt geraakt. Ze verloor tevens haar A-status en moest een nieuw onderkomen zoeken. De ploeg van Hospes bleek de perfecte stap te zijn voor de voormalig Nederlands kampioen sprint. "Ik ben zo goed terecht gekomen. De meiden in het team hebben mij flink ver gebracht", aldus De Neeling, die de sfeer in het team als één van de belangrijke factoren noemt.

"De mensen in het team hebben dezelfde instelling als ik. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Ik heel veel lol met ze en zit hier echt op m'n plek." De Neeling is een gevoelsmens en heeft vertrouwen nodig van een coach om beter te rijden. "Bij Henk krijg ik dat en daarom ben ik veel harder gaan rijden. Nu het plezier weer terug is, zit ik een stuk lekkerder in mijn vel. Ik kijk nu al uit naar het WK Sprint in Heerenveen!"


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan