Tickets
Shop
Nieuws 28 dec 2019

Wereldkampioen Krol nu ook Nederlands kampioen op 1500 meter

Voor het eerst in zijn carrière is Thomas Krol nationaal kampioen geworden. De wereldkampioen op de 1500 meter was in Heerenveen met de vijfde tijd ooit gereden in Thialf iedereen te snel af op die afstand. Teamgenoot Patrick Roest eindigde als tweede, voor Koen Verweij.

Foto : Sander Chamid

Bij afwezigheid van de grieperige Kjeld Nuis was Krol de grote favoriet voor de Nederlandse titel. De rijder van Team Jumbo-Visma imponeerde met een tijd van 1.43,86 en was daarmee bijna een seconde sneller dan Roest. Die zette zijn goede vorm voort met een goed opgebouwde race, waarmee hij 1.44,78 op de klok zette. De terugkomende Verweij reed 1.45,89 en greep daarmee het brons.

"Deze titel had ik nog niet en ik ben superblij dat ik die nu wel heb", zegt Krol. "Gezien de hoge luchtdruk had ik niet verwacht dat het zo’n tijd zou worden. Een nationale titel pakken was het hoofddoel, niet alleen plaatsing voor de grote toernooien. Met een tweede of derde plek had ik geen genoegen genomen." Krol behaalde eerder tweemaal NK-zilver en twee keer brons op de schaatsmijl. "Dan ging ik ook naar de WK, en dat is leuk, maar nu ga ik een keer als Nederlands kampioen en dat is heel gaaf."

Stukbijten
"Dit seizoen was ik tot nu toe zelfs op wedstrijden in trainingsweken goed. Nu ben ik uitgerust en zie je wat er echt in zit. In Nur-Sultan won ik weliswaar een wereldbekerwedstrijd, maar daar kwam ik net uit een trainingsblok en het was helemaal niet de bedoeling om te pieken. Ik ga vaak in de loop van het seizoen steeds beter rijden. Dat bewijs ik vandaag ook, want dit was veruit mijn beste 1500 meter."

Krol moest als eerste van de favorieten een tijd neerzetten op het koningsnummer en had tijdens de race weinig aan zijn tegenstander Wesly Dijs. "Op de 1500 meter ben ik gewend om alleen te rijden, omdat er weinig mensen zijn die net zo hard starten. Ik vind het eigenlijk wel prima om voor de rest te rijden, want dan kun je lekker gaan zitten en zien hoe ze zich stukbijten op jouw goede tijd."

Dijs belandde uiteindelijk net naast het podium op een knappe vierde plaats met een nieuw persoonlijk record (1.46,05). Jan Blokhuijsen leek zijn rentree op te luisteren met een vijfde plaats, maar werd achteraf gediskwalificeerd voor het wegtikken van een blokje in de binnenbaan. Daarmee schuift Chris Huizinga op naar plek vijf.

Discussie
Normaal gesproken plaatsen Krol, Roest en Verweij zich voor de WK en EK Afstanden, maar de selectiecommissie van de KNSB kan mogelijk nog besluiten om olympisch kampioen Nuis voor deze toernooien aan te wijzen. Voor het WK Allround hebben Roest en Sven Kramer zich geplaatst op basis van een combinatieklassement over de 1500 meter en 5000 meter. 

Vanwege de inmiddels losgebarsten discussie over een eventuele aanwijsplek ging na afloop van de 1500 meter de meeste aandacht uit naar Verweij. "Vooraf hadden we al voorspeld dat er meer vragen zouden zijn voor de nummer drie dan voor de nummer één", zegt Krol terwijl hij naar zijn collega kijkt die wordt omringd door een 'zwerm van journalisten'.

"Of Kjeld moet worden aangewezen? Daar doe ik liever geen uitspraken over. Ik denk wel dat dit voor hem het best mogelijke scenario is. Voor het toernooi grapte Kjeld dat hij spandoeken had gemaakt met 'Hup Roest' en 'Hup Krol'. Als Patrick of ik op plek drie was geëindigd, was de discussie een stuk lastiger geworden gezien het voorseizoen en onze resultaten."

"Ik weet zelf hoe vervelend het is als je eruit wordt gemikt, dat heb ik destijds met de Spelen meegemaakt", vervolgt Krol. "Nu ben ik in ieder geval geplaatst voor de WK, daar is geen discussie over mogelijk, en dat is voor mij het belangrijkste. Ik weet dat hier niets aan gestolen is, want Kjeld had nog moeten zien of hij aan deze tijd was gekomen." De definitieve EK-selectie wordt uiterlijk maandag 6 januari bekendgemaakt. 

Bekijk hier de volledige uitslag. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan