De mondiale antidopingautoriteit WADA heeft besloten om Rusland voor vier jaar te verbannen van alle internationale sportwedstrijden. Dat betekent dus waarschijnlijk dat Russische schaatsers er wederom niet bijzijn tijdens de Olympische Spelen van Peking (2022).

Bij een bijeenkomst van WADA in Lausanne werden maandag de bevindingen en aanbevelingen van het eigen Compliance Review Committee (CRC), een speciaal comité dat onderzoek deed naar het Russische antidopingbureau RUSADA, besproken. Het comité vond bewijs dat er door de Russen flink werd gesjoemeld met de data - die begin dit jaar werden aangeleverd - van het voormalig dopinglaboratorium in Moskou. De voorgestelde forse straf werd door de WADA-top unaniem ondersteund. Voor het aantekenen van beroep heeft Rusland nog 21 dagen de tijd. 

Voorzitter Thomas Bach van het internationale olympisch comité (IOC) zei vorige week dat de beslissing van het WADA bindend zou zijn voor het IOC, omdat de olympische beweging de wereldantidopingcode heeft getekend. Hierdoor zou Rusland de komende vier jaar belangrijke toernooien als de Olympische Zomer- en Winterspelen missen, maar ook de Paralympische Spelen en Jeugd Olympische Spelen (YOG) vallen hieronder. Ook mag het land niet deelnemen aan toernooien die worden georganiseerd door bonden die de sanctie tegen Rusland steunen.

Neutrale vlag 
Tijdens de Spelen in Pyeongchang mochten sporters uit Rusland met een onbesproken reputatie nog wel uitkomen onder een neutrale vlag. Of dit ook de komende vier jaar weer zal mogen is nog de vraag. Het Russische dopingschandaal begon in 2015, toen RUSADA werd geschorst omdat WADA een door de staat gestuurd dopingsysteem had ontdekt. De bloed- en urinestalen van meer dan duizend sporters in twaalf verschillende sporten zouden destijds zijn vervalst, onder meer tijdens de Winterspelen in het eigen Sotsji. 

Klik hier voor een overzicht: doping in de schaatssport