Tickets
Shop
Nieuws 29 dec 2019

Visser zegeviert ook op 5000 meter

Esmee Visser heeft bij de KPN NK Afstanden in Heerenveen ook de 5000 meter op haar naam geschreven. De olympisch kampioene op dit onderdeel prolongeerde haar titel met een prima tijd van 6.50,96.

Foto : Soenar Chamid

Irene Schouten, de tegenstander van Visser in de voorlaatste rit, reed de tweede tijd en tevens een persoonlijk record: 6.54,87. Carlijn Achtereekte, olympisch kampioene op de 3000 meter, moest in de laatste rit met een minieme marge genoegen nemen met brons: 6.55,04. Visser was zaterdag ook de beste op de 3000 meter. De 23-jarige rijdster van TalentNED klopte nummer twee Schouten op die afstand met klein verschil: 4.01,29 tegen 4.01,80.

Visser en Schouten verzekerden zich als nummers een en twee van een ticket voor de WK afstanden in Salt Lake City (half februari). Namens Oranje mogen twee schaatssters aan de 5000 meter op de Utah Olympic Oval meedoen. Achtereekte greep derhalve mis. De 5000 meter staat bij de EK afstanden komende maand in Heerenveen niet op het programma.

Visser zei meteen na haar race dat ze eigenlijk nog wel wat sneller had kunnen rijden. "Ja, ik eindigde met mijn snelste rondje van de laatste elf, dus dan weet je dat er meer had ingezeten. Maar een vijf kilometer blijft moeilijk in te schatten. Als ik harder was begonnen, had ik waarschijnlijk een oplopend schema neergezet, maar nu kon ik mijn rondetijden in de slotfase mooi afbouwen. Dat geeft me wel vertrouwen voor de rest van het seizoen."

Visser bekende dat ze soms nog wat moeite heeft met het stevige verwachtingspatroon rondom haar persoon. "Ik leg de lat voor mezelf altijd wel hoog, ben ook heel zelfkritisch, maar ik vind het nooit fijn als anderen de druk op mij opvoeren. Ik moet nog steeds wennen aan de favorietenrol. Wat dat betreft zit ik nog in een leerproces."

Met twee titels op de langere afstanden voldeed Visser in elk geval bij de NK aan de verwachtingen. "Maar er zit meer in dan ik eruit heb gehaald. Misschien later nog dit seizoen, bij de WK in Salt Lake City bijvoorbeeld. Maar nee, ik heb geen wereldrecord in mijn hoofd. Ik wil daar een lekkere race rijden dan zien we wel welke tijd eruit komt."

Klik hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan