Tickets
Shop
Nieuws 20 dec 2019

Thialf komt tonnen tekort op begroting

Thialf bevindt zich in financieel zwaar weer, zo melden Friese media. Het schaatshart van de wereld heeft een tekort van bijna 700.000 euro op een begroting van 3,6 miljoen. De provincie Friesland en gemeente Heerenveen, aandeelhouders van het ijsstadion, eisen nu maatregelen.

Foto : Remy de Klein

De rode cijfers werden deze week bekendgemaakt bij de presentatie van de eerste jaarcijfers van het vernieuwde Thialf. De provincie en de gemeente zijn sinds de oplevering in 2016 aandeelhouders geworden. Het tekort is structureel en zal volgend jaar oplopen tot 800.000 euro. Directeur Marc Winters noemt de hoge energierekening als grootste oorzaak van de problemen. 

In een brief aan de relaties van Thialf, die in handen is van de Leeuwarder Courant, legt Winters uit dat de financiële situatie leidt tot steeds meer zorgen. "De exploitatie van een ijsbaan is per definitie uitdagend en de omvang van ons stadion, en de daarmee samenhangende kosten, vergroten de uitdaging nog eens sterk. De oorzaak daarvan is altijd een mix van factoren aan de inkomsten en uitgavenkant waarbij de nagenoeg verdubbeling van elektriciteitsprijzen van de laatste drie jaar ons flink parten spelen."

Over een week is Thialf het strijdtoneel van de KPN NK Afstanden. In het nieuwe jaar staan nog drie schaatsevenementen op het programma. "Wij zijn verrast dat Thialf met een serieus exploitatietekort blijkt te kampen", laat de KNSB in een reactie weten. "Dat is een zorgelijke ontwikkeling, die wij met belangstelling volgen. Zowel de top- als breedtesport is gebaat bij een financieel gezond Thialf."

Voor april 2020 moet Thialf met een plan komen om de kosten te verlagen en de inkomsten te verhogen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan