Tickets
Shop
Nieuws 05 dec 2019

Seung-hoon Lee nog steeds in beeld bij AB Vakwerk

Seung-hoon Lee keert volgend jaar mogelijk terug naar het marathonschaatsen. De tweevoudig olympisch kampioen zit momenteel een schorsing uit wegens agressie tegen jongere teamgenoten, maar is volop in training. Zijn uiteindelijke doel is de prolongatie van zijn olympische titel op de mass start in Beijing.

Foto : Soenar Chamid

Om dat doel te verwezenlijken reed Lee vorig jaar al enkele marathons voor AB Vakwerk. In het groene pak van de ploeg van ploegleider Roy Boeve was zijn beste prestatie een vierde plek tijdens de elfde KPN Marathon Cup in Amsterdam. Ook op natuurijs liet de Koreaan zich zien, al bevielen die wedstrijden hem een stuk minder dan de wedstrijden op kunstijs. 

In de marathonpodcast 'Schaatskoers' vertelt Boeve over een mogelijke terugkeer van Lee bij AB Vakwerk. "Hij komt volgend jaar weer terug. Wat ik er via hem van gehoord heb is dat hij iemand terecht heeft gewezen en dat dat binnen de maatstaven van de Koreaanse bond niet goed was. De aanklacht liep al een paar jaar." Vorig jaar werd Lee door het Koreaanse ministerie van sport al beschuldigd van het aanvallen van zijn teamgenoten in een hotel, een restaurant en bij internationale wedstrijden in 2011, 2013 en 2016. 

Lee zelf ontkent alle aantijgingen, maar om de komende Olympische Spelen niet te hoeven missen heeft hij het schorsingsvoorstel geaccepteerd. Na een jaartje wachten hoopt hij volgend jaar terug te keren naar Nederland. "Hij wil heel graag weer wat marathons rijden", aldus Boeve. "Hij vindt het hartstikke leuk, alleen wil hij nooit meer op natuurijs schaatsen." 

De oud-marathonschaatser looft de kracht van Lee, die met zijn achtergrond op de mass start vliegensvlugge rondjes in de benen heeft. "Met alle respect voor Gary (Hekman, red.), maar als Gary voluit reed, kwam hij met de handjes op de rug er gewoon eromheen. Dan haalde hij die handjes er niet af en zei na de streep 'was dit het dan?'. Hij was zoveel beter."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan