Na wat speldenprikken van onder andere Merel Bosma, Emma Engbers en Kelly Schouten zette Paulien Verhaar een versnelling in bij het horen van de bel voor de tweede tussensprint. De rijdster van Team Smit Consultancy pakte voorsprong van zo'n vijftig meter op het peloton terwijl Eline Jansen en Tjilde Bennis in de achtervolging gingen. Ook Dieuwertje van Kalken en Kelly Schouten sprongen richting Verhaar, die rondenlang vooruit bleef. 

In de slotfase waagde Imke Vormeer nog een aanvalspoging door buitenom naar voren te rijden samen met Bente Kerkhoff. Met nog drie ronden te gaan, wist het duo de koplopers te achterhalen. Vervolgens werd het gat dicht gereden door Carlijn Achtereekte en Melissa Wijfje met daarachter de oranje easyJet-trein. Wijfje stoomde alleen door en sloeg een gat van een paar meter. Bij het ingaan van de slotronde reed Wijfje nog aan de leiding, maar in de laatste bocht kwam Irene Schouten langszij. Met een eindspurt bleef de regerend wereldkampioene voor Groenewoud en Schulting. 

"Het is mooi dat ik de titel heb", zegt Schouten na afloop. "Elisa (Dul) trok de sprint heel mooi voor mij aan, maar ik reed totaal geen vlekkeloze sprint omdat er in de bocht nog een achterblijver was. Aan de binnenkant reed Melissa en zij reed daarnaast dus ik dacht: waar ga ik heen? Die bocht reed ik niet top en hier kan ik het me nog permitteren. Ik voelde wel dat het genoeg was voor goud."

Foto: Sander Chamid

Bij de mannen zegevierde Arjan Stroetinga voor de vierde keer op de KPN NK Mass start. De routinier van Team easyJet versloeg Koen Verweij en Jan Blokhuijsen in een spannende eindsprint. "Ik wist niet eens dat het al mijn vierde was, ik onthoud dat nooit", grapt hij na een bezoekje aan de dopingcontrole. Het verschil tussen goud en zilver bedroeg slechts zevenhonderdste van een seconde. In het begin van de koers probeerde een aantal groepjes weg te komen, maar niemand kreeg genoeg ruimte.

Halverwege de race vormden Mats Stoltenborg, Jordy Harink, Luc ter Haar, Beau Snellink en Gary Hekman een kopgroep. Daarachter stopte Willem Hoolwerf het peloton af in dienst van teamgenoot Hekman. Net over de helft van de koers kwam alles echter weer bij elkaar en hield Willem Hoolwerf het tempo hoog. Op drie ronden voor het einde zette Jorrit Bergsma nog een aanval in en kreeg Marcel Bosker met zich mee. Bosker trok vervolgens in zijn eentje door, terwijl Bart Hoolwerf achterin het peloton de kussens indook. 

Hekman, die de sprint zou aantrekken voor Hoolwerf, ging volle bak als eerste de laatste ronde in, maar had niet door dat zijn teamgenoot onderuit was gegaan. De sprinter van AB Vakwerk was vervolgens zelf kansloos voor de overwinning. Op het laatste rechte stuk leek Verweij er met de titel vandoor te gaan, maar was het uiteindelijk Stroetinga die overtuigend met zijn armen in de lucht over de finish kwam.

"Je wilt natuurlijk als eerste de laatste bocht in, maar ik kwam een beetje in de knoei en zat daardoor achter Verweij, maar ik zorgde dat ik als eerste over de finishlijn kwam", lacht hij. "Ik hoop dat ik de grote toernooien mee mag rijden, maar dat is nog even aan de bondscoach. Ik ga er eigenlijk wel een beetje vanuit."

Klik hier voor de volledige uitslagen.