Live
Shop
Nieuws 14 dec 2019

Roomies beleven onvergetelijk weekend: 'Dit geeft vleugels'

Voor Sanneke de Neeling (23) en Dione Voskamp (22) kan het weekend nu al niet meer stuk. Waar de één haar eerste wereldbekermedaille veroverde, maakte de ander haar debuut in de A-groep. De gouden medaille op de teamsprint van vrijdag maakte het feest op de kamer van de twee sprintsters compleet. "Dit is een ultieme droom."

Foto : International Skating Union

De World Cup in Nagano telt weliswaar nog een dag, maar de glimlach zal de komende uren niet snel van het gezicht van De Neeling en Voskamp verdwijnen. De twee rijdsters van RTC Noord/Fryslan beleven tot dusver een zeer geslaagd weekend en hopen deze flow zo lang mogelijk vast te houden. Aan de sfeer op de kamer zal het in ieder geval niet liggen, bevestigen de twee generatiegenoten. "We hebben heel veel lol met elkaar."

De lol zorgt er mede voor dat Voskamp en De Neeling, die sinds afgelopen zomer bij elkaar in de ploeg zitten, lekker in hun vel zitten en goed presteren. Vooral bij de vierde World Cup in Nagano zijn de prestaties uitstekend. Voskamp debuteerde vrijdag met een vijftiende plek in de A-groep van de 500 meter en De Neeling veroverde een dag later haar eerste wereldbekermedaille uit haar carrière. Samen met Michelle de Jong pakten ze vrijdag ook nog eens goud op de teamsprint. 

"Het is een geweldig weekend voor ons", zegt De Neeling vanuit de Starbucks in Nagano. De in Rotterdam geboren en getogen schaatsster is inmiddels een vaste waarde in de World Cups, maar een medaille zat er in de voorgaande zes jaar nog niet in. "Ik baalde als stekker dat ik nog nooit op een podium van een World Cup had gestaan. Op een gegeven moment wordt het wel een dingetje", aldus De Neeling, die in Nagano loon naar werken kreeg.

Foto : International Skating Union

Achter Brittany Bowe en Miho Takagi mocht De Neeling na een 'hele vette race' de bronzen medaille ophalen. "Ik ben superblij. Om tussen deze wereldtoppers op het podium te staan, is echt heel vet." Toen ze de streep passeerde, dacht ze aanvankelijk dat ze 1.15,5 had gereden. "Ik zag de tijd van Kazelina en dacht: wow, dat is snel. Pas daarna zag ik mijn eigen tijd (1.14,89) en dacht ik: wow, dat is nog veel sneller. Ja, dit is één van mijn snelst gereden tijden ooit."

Heel even zat ze in de put, omdat de tijd van Miho Takagi werd gecorrigeerd in het nadeel van De Neeling. Het verschil tussen beiden was drie duizendsten van een seconde. "Ik baalde behoorlijk, want ik dacht dat ik vierde zou gaan worden. Gelukkig is het goed gekomen en won ik brons. Tweede of derde maakte me in dit geval niet zoveel uit." Of ze het jammer vond dat de Nederlandse rijdsters niet meededen? "Nee, als je wil winnen, moet je rijden, dus ik maak me er niet druk om."

Vrouwentalk
De bronzen medaille bezorgt ook Voskamp een grote grijns op het gezicht. Hoewel De Neeling zelf het gevoel had dat een podiumplek binnen handbereik lag, had haar teamgenoot dit niet verwacht. "Ik ben supertrots op m'n roomie en vind het heel knap wat ze heeft gedaan, zeker in dit deelnemersveld", aldus de in Delft geboren schaatsster, die de telefoon van De Neeling inmiddels heeft overgenomen. "Van zulke prestaties krijg ik zelf ook weer energie, dit geeft vleugels."

Voskamp en De Neeling hebben tijdens de eerste vier World Cups veel samengedaan. Niet alleen op het ijs, maar ook naast het ijs hebben ze gezamenlijke activiteiten gedaan. "We zijn een museumpje ingeweest, dat was heel leuk", stelt Voskamp, die blij is met De Neeling als teamgenoot. "Het is superleuk dat we dit samen kunnen doen. We zijn professioneel met onze sport bezig, maar pakken daarnaast ook onze ontspanning. Op de kamer is het veel vrouwentalk en veel grappen en grollen."

De 22-jarige sprintster geniet met volle teugen van haar eerste World Cup-cyclus en wil de A-groep nu niet meer verlaten. "Dit is een ultieme droom. Ik had nooit verwacht dat ik de World Cups zou kunnen halen met al die concurrentie in Nederland", aldus Voskamp. "Iedereen adviseerde mij dat ik er vooral van moest genieten, nou, dat ben ik zeker aan het doen! Dit neemt niemand me meer af." De gouden medaille op de teamsprint smaakt zelfs naar meer. "Ik had nog nooit een teamsprint gereden, maar het ging eigenlijk heel goed. Hopelijk mag ik vaker meedoen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan