Tickets
Shop
Nieuws 27 dec 2019

Roest prolongeert nationale titel op vijf kilometer

Patrick Roest heeft bij de NK afstanden in Heerenveen zijn titel op de 5000 meter geprolongeerd. De 24-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma zette in de laatste rit de beste tijd neer. Hij zegevierde in 6.09,79. "Het was pittig, maar ik ben blij dat het is gelukt."

Foto : Soenar Chamid

Roest startte in de laatste rit en kon zodoende zijn rit indelen op de tijd van zijn ploeggenoot Sven Kramer, die op dat moment de snelste tijd had neergezet. "Tijdens de race wist ik dat ik ongeveer rond zijn tijden zat. Ik wist dat hij halverwege een paar tienden langzamer ging rijden, maar ik wist ook dat hij zou versnellen tegen het einde", aldus Roest. "Het was flink knokken om die rondetijden omlaag te krijgen."

Kramer, tienvoudig Nederlands kampioen op deze afstand, eindigde op de tweede plaats. Hij had met vier ronden voor de boeg nog een versnelling in petto en reed naar 6.10,91. De 33-jarige Fries vierde een succesvolle rentree nadat hij vorige maand in Wit-Rusland een dieptepunt bereikte met de dertiende plek op de 5000 meter. Daarna trok Kramer zich even terug, vooral om zijn labiele rug te ontlasten. In Thialf liet de viervoudig olympisch kampioen zien dat hij nog zeker meetelt op het hoogste niveau. 

Foto : Margarita Bouma

"Dit is een van de dagen waar je het voor doet", aldus Kramer na zijn tweede plaats. "Ik had al een aardige vorm en het ging steeds beter. Het zal ook niet gauw zo zijn dat je vorige week een baanrecord rijdt en dan nu ineens heel slecht. Ik heb wel eens wisselvallige dagen gehad, dat het de ene dag heel goed was en ik de andere dag dan heel slecht was, maar dat was vandaag gelukkig niet het geval."

Het hoofddoel van Kramer op de 5000 meter was plaatsing voor de belangrijke titeltoernooien in de komende maanden. Met zijn tweede plaats is hij, net als winnaar Roest, sowieso geplaatst voor de WK Afstanden in Salt Lake City en de EK Afstanden over twee weken in Heerenveen. Kramer is blij met zijn tickets, maar vooral met de manier waarop hij die veroverde. "Als ik met 31.0 was komen aanzetten in de laatste ronde dan had ik een heel ander verhaal. Nu rijd ik een afbouwende rit en zie ik zeker potentie."

Hete adem
Met een vinger voor zijn mond kwam Kramer over de streep. Daarmee verwees hij naar eigen zeggen naar de diverse berichten die de afgelopen weken verschenen over de gesteldheid van zijn rug. "Ik heb de indruk dat het groter wordt gemaakt dan het is", vertelt hij. "Het is gewoon belangrijk dat ik de benen laat spreken. Het was in zekere zin wel een overwinning, vooral op mezelf, en uiteindelijk doe ik het daar ook voor."

Roest voelde als winnaar van de dag voor het eerst sinds lange tijd weer de hete adem van zijn ploeggenoot in zijn nek. De 24-jarige schaatser was dan ook blij dat hij Kramer opnieuw de baas was. "Hij heeft in twee jaar tijd niet zó dichtbij gezeten als dat hij nu zat", gaf hij toe, al voelde hij de sterke rit van Kramer al een beetje aankomen. "Hij reed natuurlijk vorige week een nationaal record op de drie kilometer en dat was gewoon bijna een seconde sneller dan dat ik hem ooit heb gereden. Ik heb nu ook gezien dat het kan dat als Sven een goede dag heeft en ik heb een slechte dag dat de uitslag zomaar andersom kan zijn."

Jorrit Bergsma reed vrijdag de derde tijd: 6.14,65. De eerste drie verdienden een ticket voor de WK afstanden half februari in Salt Lake City. Roest en Kramer zijn eveneens verzekerd van deelname aan de EK afstanden komende maand in Heerenveen. Bergsma moet als nummer drie nog even de uitkomst afwachten van de Nederlandse selectieprocedure. 

Klik hier voor de volledige uitslagen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan