Tickets
Shop
Nieuws 15 dec 2019

Otterspeer terug op internationale podium: 'Dit geeft bevestiging'

Hij had naar eigen zeggen nog wel iets sneller kunnen openen, want door de jetlag was Hein Otterspeer nog niet helemaal 'snappy'. Toch zette de sprinter van Team Jumbo-Visma zondag een mooie 1.08,95 op de klok in Nagano en stond daarmee na bijna twee jaar weer op het internationale podium.

Foto : Sander Chamid

"Ik ben heel tevreden om terug te zijn en hier een medaille te pakken", vertelt Otterspeer met de bronzen buit op zak, vanuit de bus naar zijn hotel. Nadat de vaste kracht uit Team Orie in 2015 werd aangereden op de fiets en hij een paar seizoenen later ook nog rot terechtkwam bij een valpartij op het ijs, bleef zijn rug een zwakke plek: iets waar hij nog altijd rekening mee moet houden.

"Het gaat gelukkig nog elke week beter. Ik hoef geen gas meer terug te nemen tijdens de krachttrainingen en de klachten nemen af. Helaas is het niet van vandaag op morgen over. Ik probeer er het beste van te maken en kwaliteit te leveren", aldus de lange sprinter, die trots is dat hij weer meedoet om de overwinning. "Dit geeft bevestiging. Het was niet mijn beste race, maar ik was dicht bij de nummer één en dat neem je mee in alles wat volgt. Dat is de plek waar je uiteindelijk wilt zijn."

De man op de hoogste trede van het podium in Japan was Pavel Kulizhnikov (1.08,45). De Rus verbeterde in de eerste rit het baanrecord uit 2016, dat op naam stond van Kjeld Nuis. "Ik hoorde zijn tijd en dacht; er zullen wel snelle omstandigheden zijn. Je moet er daarna eigenlijk niet meer aan denken. Je probeert je te focussen op je eigen race en het is jammer dat dan net niet alles eruit komt wat erin zit."

Klok in de war
Dat de klok van Otterspeer een beetje in de war is, is niet zo gek. Met vroege starts in de B-groep op de 500 meter van vrijdag en zaterdag (midden in de nacht, Nederlandse tijd) en een middagwedstrijd in de A-groep van zondag schommelt het ritme van de regerend Nederlands kampioen sprint nogal. "Dat zijn toch kostbare tienden op een sprintafstand. Verder ligt het vooral aan je instelling; je kunt er beter het beste van maken. Op de 500 meter van zaterdag lukte dat goed in de volle ronde, maar de opening was ook niet superfel. Ik ben blij dat het vandaag genoeg was."

Waar onder meer ploeggenoten Thomas Krol en Kjeld Nuis besloten de World Cup in Japan over te slaan in voorbereiding op de KPN NK Afstanden van eind december, besloot Otterspeer om de reis wel te maken. "Dat was mijn eigen keuze. Ik ben de enige 500 en 1000 meterrijder in ons team, dus ik kon nu twee keer een 500 meter, een 1000 meter en de teamsprint rijden. Als ik één van hen was geweest, was ik ook niet gegaan, want er stond hier geen 1500 meter op het programma."

Eenmaal terug in Nederland heeft Otterspeer een kleine twaalf dagen om uit te rusten voordat de strijd om de nationale titels en startbewijzen voor internationale toernooien losbarst in Thialf. "Mijn opening blijft ook los van de jetlag een zwakker puntje. Alles moet kloppen om een snelle tijd te kunnen neerzetten. Ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken, en na een goede opening zal de eerste ronde automatisch ook beter zijn."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan