Het tijdperk van Peter Mueller als bondscoach van de Finse schaatsploeg is voorbij. Een aantal rijders weigert mee te werken onder het bewind van de Amerikaanse olympisch kampioen. Dat meldt de Finse krant Ilta-Sanomat.

De aanstelling van Mueller in maart 2018, vlak na de Olympische Spelen van Pyeongchang, deed destijds het nodige stof opwaaien. De voormalig succescoach van onder andere Claudia Pechstein, Shani Davis en Marianne Timmer werd eind 2009 ontslagen door de Noorse schaatsbond wegens een vertrouwensbreuk die ontstond toen Maren Haugli een klacht had ingediend wegens seksuele opmerkingen van Mueller jegens haar.

De Finse Ice Skating Union hield echter voet bij stuk en nam de olympisch kampioen op de 1000 meter van 1976 aan als bondscoach. Het was aan de 65-jarige Mueller om in navolging van Mika Poutala en Pekka Koskela de volgende generatie Finse schaatsers klaar te stomen. Ruim anderhalf jaar later is het internationale succes van Finland echter ingestort en weigert een aantal rijders samen te werken met Mueller, die bekend staat om zijn harde trainingsmethodes. 

Functieomschrijving
De raad van bestuur van de Finse federatie heeft onlangs besloten om de taken van Mueller per direct te beëindigen. Hij had een vast contract en zijn salaris zal dan ook worden doorbetaald tot eind maart. Bondsdirecteur Vesa Rosendahl spreekt van 'een verandering in de functieomschrijving'. "Hij is niet ontslagen uit zijn arbeidsovereenkomst, maar er is geen verplichting meer om in Finland te werken", aldus Rosendahl.

De schaatsbond wist dat de Amerikaanse coach een omstreden reputatie had en experts vroegen zich hardop af hoe de schaatsers de trainingen zouden verteren. "Muellers profiel als coach was bekend en het is een bewuste en risicovolle keuze geweest waar ik sterk bij betrokken was. De dingen niet zo goed gegaan als verwacht", geeft Rosendahl toe. Volgens de Finse omroep Yle coacht Mueller nog wel een aantal Finse schaatsers, maar niet meer de gehele nationale ploeg. 

Pas na eind maart zal de bond actief op zoek gaan naar een nieuwe hoofdcoach. "Er is wel mogelijkheid om een bondscoach te krijgen, maar er is geen dringende behoefte. We slagen erin om dit seizoen met de huidige bezetting af te handelen", zegt hij. Technisch directeur Janne Hänninen blijft verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Wie er als coach op het ijs staat kan per wedstrijd verschillen, aldus Rosendahl.