Tickets
Shop
Nieuws 13 dec 2019

Marathonjury introduceert VAR om regels beter te kunnen handhaven

Al wekenlang woedt er een discussie over fair play in de Topdivisies van het marathonschaatsen: wat is er nog geoorloofd en wat niet? Omdat de incidenten zich bleven opstapelen, werd voorafgaand aan de wedstrijd in Alkmaar een brede vertegenwoordiging vanuit het peloton bij elkaar geroepen om de huidige gang van zaken te bespreken. Daaruit is een serie aan maatregelen voortgekomen, waarvan de introductie van de videoscheidsrechter de voornaamste is.

Foto : Sander Chamid

Dat de wedstrijden bij met name de mannen er soms hardhandig aan toegaan is veel marathonvolgers niet onbekend. Vorig jaar was er rond het KPN NK Marathon en het KPN NK mass start al het akkefietje tussen AB Vakwerk en Royal A-ware en dit jaar wordt de strijd tussen de ploegen voortgezet. Zo kreeg Remco Schouten tijdens de Trachitol Trophy finale in Groningen al een rode kaart opgelegd door de jury en in Haarlem bleef een door velen als gevaarlijk bestempelde actie van Crispijn Ariëns onbestraft.

Ten opzichte van vorig jaar ligt de snelheid in de finales aanzienlijk lager en ook is het kleine niveauverschil tussen de verschillende ploegen opvallend. Hoewel de algemene tendens in het marathonpeloton niet is dat er per definitie ruwer wordt gereden, liggen incidenten op de loer. Achter de kop van de wedstrijd wordt sneller een kluitje rijders gevormd, waarbij soms hevig gevochten wordt om de beste posities. Volgens de ploegleiders is een ongelijke strijd binnen het peloton dan ook de voornaamste oorzaak van de discussie over fair play. Daarnaast wordt ook de grootte van de ploegen aangehaald.

Waar de afgelopen jaren de ploeg van Royal A-ware het meest in de melk te brokkelen had in het peloton, is de heerschappij op dit moment in handen van AB Vakwerk. De groene brigade beschikt over de snelste sprinters van het peloton en heeft ook de mannen om het peloton te controleren. Met twee man in de satellietploeg AB Direct wordt soms de schijn gewekt van belangenverstrengeling, wat zich ook uitte in de naderhand ter discussie gestelde rode kaart van Schouten in Groningen.

Aanvullende richtlijnen
Bij de bijeenkomst tussen vertegenwoordigers vanuit de ploegen, het scheidsrechterskorps en competitieleider Willem Hut in Alkmaar werd de huidige situatie nog eens onder de loep genomen en werden concrete voorstellen gedaan om de regels te verduidelijken en beter toe te kunnen passen. Deze zogenaamde aanvullende richtlijnen zijn direct opgesteld en zullen in de toekomst waarschijnlijk ook geïntegreerd gaan worden in de reglementen. Daarbij wordt zowel jury als ploegleiders verzocht om vaker op te treden tegen ongewenst gedrag in de koers.

Om de jury te ondersteunen in hun taken is er in Alkmaar al getest met een videosysteem, waarbij de jury achteraf de beelden van de wedstrijd kan terugkijken. Zij moeten binnen 72 uur, maar bij voorkeur binnen 24 uur oordelen over eventuele overtredingen. Ze kunnen de eigen beelden raadplegen, maar krijgen ook beschikking over de livestreambeelden.

Na afloop van de wedstrijd in Alkmaar heeft de nieuwe werkwijze direct geleid tot drie rode kaarten, te weten voor Marijke Groenewoud, Remco Schouten en Danny Stam. De rijders hebben een schikkingsvoorstel gekregen en lopen het risico van een wedstrijd uitsluiting. De uitslag van de wedstrijd in Alkmaar en het klassement om de KPN Marathon Cup worden niet aangepast.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan