Tickets
Shop
Nieuws 22 dec 2019

Kooiman wint zinderende finale: 'Je voelt de druk op je schouders'

Erik Jan Kooiman heeft zijn eerste KPN Marathon Cup van het seizoen gewonnen. De 33-jarige marathonschaatser van Team Okay Fashion & Jeans was de slimste van een kleine kopgroep. "Dat het zo uitpakt, is heel mooi."

Foto : Hidde Muije

Al vroeg in de wedstrijd ging een serieuze kopgroep, bestaande uit Erik Jan Kooiman, Frank Vreugdenhil, Ronald Kruijer en Daan Besteman samen op pad. De Italiaanse Daniel Niero reed vervolgens solo naar de koplopers, maar de samenwerking in de kopgroep was niet optimaal. Jouke Hoogeveen liet zich terugzakken voor ploeggenoot Kruijer, terwijl Royal A-Ware vanuit het peloton de voorsprong inbedde naar zo'n 50 meter. Dat was voor Jordy Harink het moment om te springen en aan te sluiten.

Het peloton sputterde nog even tegen, waarna ook Joeri Klous zich liet afzakken voor teamgenoot Besteman. Het gat groeide snel en na 35 ronden koers sloten de zes vluchters weer aan bij het peloton met een ronde voorsprong. Er volgenden nog een paar aanvallen, maar het peloton werd rustig gecontroleerd door de ploeg van Niero.

Vanuit het peloton wisten Mats Stoltenborg, Evert Hoolwerf, Peter Michael en Timo Verkaaik vervolgens nog een flink gat te pakken, maar dat werd dichtgereden door A-Ware en Bouwselect voor het voor echte problemen kon zorgen. AB Vakwerk formeerde daarna een sprinttrein en ook Skate4Air en OR Quest waren voorin te vinden voor de afsprint van het peloton, die uiteindelijk werd gewonnen door Evert Hoolwerf. Hij kaapte nog zes punten weg voor de neus van Bart Swings.

Tijd voor de finale! Vreugdenhil zette meteen na de pelotonsprint een aanval in en werd gevolgd door Harink. Niero reed het gat dicht, waarna het met nog een dikke zes ronden op het bord de beurt was aan Harink, die voor een solo ging. Na wat getwijfel in de groep waren het Niero en Kooiman die het initiatief namen. Kooiman zette een laatste versnelling in en pakte kostbare meters op zijn tegenstanders. Niero probeerde het gat nog te dichten, maar kwam op de streep net tekort.

"Het was na 25 ronden al bekend dat het zinderende finale zou worden en je bent dus al een tijdje bezig om dat goed voor te bereiden", lacht de winnaar na afloop. "Ik wist dat ik met Frank of Jordy moest wegrijden om hier te kunnen winnen. Dat het zo uitpakt is heel mooi", zegt Kooiman, die Niero en Vreugdenhil naast zich zag op het podium.

Kooiman bewijst zich al de hele winter sterk, zijn overstap naar Team Okay Fashion & Jeans lijkt een succesvolle te zijn. Wat de kracht is van het oranje-zwarte team? "Gelijkwaardigheid met zijn zessen. Je voelt vandaag natuurlijk wel de druk op je schouders, want er was voor ons geen echte sprinter mee in de kopgroep, maar dat geeft ook vertrouwen."

Foto : Hidde Muije

​Beloften
Bij de beloften pakten Chiel Smit zijn eerste overwinning van dit winterseizoen. De rijder van Team Ziuz wist al wel het podium te bereiken, maar de zege was er nog niet bij. "Het is echt lekker dit. Ik was elke keer net tweede, of miste net de laatste push om Slagter te verslaan, maar nu voelde ik tijdens de koers dat er wat mannen het moeilijk hadden. Ik voelde me goed en kon snel herstellen", luidt het. 

Smit hield zaterdag, na een koers met meerdere ontsnappingspogingen, in de eindsprint niet alleen de razendsnelle Ruud Slagter, maar ook Tom den Heijer achter zich. Zij vulden gezamenlijk het podium. "Eigenlijk heb ik dit seizoen ontdekt dat ik ook wel een beetje kan sprinten. Als het niet lukt om weg te komen kan ik daar dus ook op vertrouwen."

Ook teamgenoten Jurrian Haasjes en Kevin van der Horst worden bedankt voor hun werk over 100 ronden. "De groep heeft goed gereden. Vandaag hadden we besloten om koers te maken. Zij gaan dan mee in de kopgroep en dan hoef ik niet per se, dan kun je erop vertrouwen dat zij meezitten. We willen als ploeg allemaal goed rijden, en dat is nu gebeurd."  

Klik hier voor de volledige uitslagen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan