Tickets
Shop
Nieuws 15 dec 2019

Kim Talsma komt van ver: 'Heb echt een donker jaar gehad'

Ze was volledig overtraind en had een half jaar lang geen wedstrijd geschaatst. Maar na een donker jaar is Kim Talsma weer helemaal terug. Onder de vleugels van Siep Hoekstra krabbelde ze weer op en maakte dit weekend haar comeback op de NK Afstanden in Alkmaar. En met succes.

Foto : Hidde Muije

Op zaterdag won ze al zilver op de drie kilometer en vandaag verovert ze de nationale juniorentitel op de 5000 meter. Talsma kon na afloop bijna niet geloven dat ze had gewonnen. In een rechtstreeks duel versloeg ze Merel Conijn (7.33,77) en ook Robin Groot (7.33,58), die gisteren de titel pakte op de drie kilometer, kon net niet aan het baanrecord (7.33,34) van Talsma tippen. Het was een spannende strijd met de top vier binnen een seconde van elkaar. Eline van Voorden belandde net naast het podium met 7.33,99. 

"Dit is zo speciaal", stamelt Talsma. "Ik wist wel dat ik op de weg terug was, maar dacht dat ik volgend jaar pas weer goed zou zijn. Ik had niet verwacht dat ik nu al zo hard zou rijden." De 18-jarige schaatsster uit Grou moest van ver komen. Vorig jaar raakte ze in de zomer overtraind, toen ze last kreeg van ontstekingen in haar oren en haar blaas, maar toch door trainde. "Ik ging maar door", vertelt ze. "In de winter kreeg ik daar de resultaten van op mijn bordje. Het ging steeds slechter. Ik heb vorig jaar echt een donker jaar gehad en ben in een diep gat gevallen."

Stoppen
Een jaar geleden reed ze op de NK in Enschede dezelfde afstanden en werd ze twaalfde en vierde. "Dat waren mijn laatste wedstrijden van het seizoen. Er waren toen al zoveel wedstrijden geweest waarna ik huilend naar huis reed, omdat het niet ging. De mensen om me heen zeiden: 'Kim, je moet stoppen, want je trekt jezelf er onderdoor'. Alles ging slecht. School, mijn sociale leven en de sport. Ik heb toen twee weken rust genomen en ben Siep Hoekstra, mijn nieuwe trainer, tegen gekomen. Hij heeft me bij de hand genomen en samen hebben we het weer rustig opgebouwd."

"Aan het begin van dit seizoen miste ik nog wat wedstrijdritme, maar ik werd wel elke wedstrijd beter. Ik moest de drie kilometer echt opnieuw leren rijden. Ik was blij met die zilveren plak van gisteren, maar het goud van vanavond op de vijf is helemaal fantastisch. Hier had ik niet van durven dromen." 

Bij de mannen veroverde Ivar Immerzeel de Nederlandse titel op de 5000 meter in een baanrecord van 6.44,96. Hij bleef daarmee ruim voor Yves Vergeer (6.48,14) en Lars Woelders, die met een dik persoonlijk record (6.49,78) het brons pakte.

Bekijk hier voor de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan