Tickets
Shop
Nieuws 03 dec 2019

Jongelingen naar World Cup in Nagano: 'Dit had ik niet durven dromen'

Drie opvallende namen prijken op de deelnemerslijst voor de vierde ISU World Cup in Nagano. Junioren Harm Visser, Jordy van Workum en Beau Snellink krijgen de kans om zich in het seniorengeweld te mengen op de teamonderdelen. Een verrassende keuze, ook voor de schaatsers zelf...

Na de reguliere vrijdagtraining van RTC Noord Fryslân werden Van Workum en Visser verzocht om even op gesprek te komen bij hun trainers Wouter van der Ploeg en Andreas Wierda. Misschien gaat het over meetrainen met een grote ploeg of iets over skeeleren, dachten de junioren. "De coaches stelden ons de vraag: hoeveel waarde hecht je aan de drie en vijf kilometer op het NK Junioren? Wat zou je ervan vinden om daar helemaal niet te rijden?", lacht Visser. "Wat als je ook naar Japan kan? volgde er toen. Maar hoezo dan?"

Daarna kwam het verrassende bericht: Bondscoach Jan Coopmans wilde de jongelingen graag meenemen naar de vierde wereldbekerwedstrijd in Nagano, voor de teamonderdelen. "We konden onze oren beiden niet geloven: waarom wij? De glimlach krijg ik nu niet meer van mijn gezicht. Om zo in de belangstelling te staan en tussen de senioren voor je land uit te mogen komen, is heel bizar en gek. Ik heb geen seconde getwijfeld. In eerste instantie mocht ik de World Cup voor junioren niet rijden en nu sta ik bij de senioren."

"Ik dacht: jullie lullen, echt! Ongelofelijk is het, wat een kans", voegt Van Workum daaraan toe. "Ik had verwacht dat dit misschien binnen een jaar of drie of vier zou lukken: eerst een goede ploeg vinden om richting dat doel te gaan trainen. Dat het nu al gebeurt had ik niet durven dromen."

Telefoontje
RTC Midden-coach Stefano Donagrandi mocht het goede nieuws aan zijn pupil Snellink brengen. "Ik heb een verrassing voor je, zei hij. Ik heb met Jan Coopmans gesproken en hij wil je naar de World Cup sturen", beschrijft Snellink het bijzondere telefoongesprek. Het ongeloof was zo groot bij de jonge schaatser, dat hij zijn trainer eerst naar zijn vader liet bellen om het verhaal te laten bevestigen. "Het liefst deel je zulk groot nieuws meteen overal, maar ik moest nog even mijn mond houden."

De groei die Snellink dit seizoen doormaakte, stemde hem al tevreden. "Mijn doel was om de World Cups voor junioren te rijden, en dat is gelukt. En nu mag ik zelfs mee met de senioren", luidt het nog altijd verbaasd. "Ze zeggen weleens dat je in het seizoen je doelen moet bijstellen en in dit geval gebeurt dat in positieve zin. Het is heel mooi dat we dit mogen van de KNSB, die kans krijg je anders nooit. Dat het nu al komt, is heel bijzonder."

Dat de jongens van start mogen in Japan heeft alles te maken met  de vele afmeldingen van schaatsers die met een andere trainingsroute richting de KPN NK Afstanden gaan. Bondscoach Coopmans stond daardoor voor de lastige taak om een voltallige selectie voor de teamonderdelen op de been te krijgen. Met name bij de World Cup in Nagano kwam de 62-jarige Limburger daarom met deze onverwachte keuze om de toppers van de toekomst op de ploegenachtervolging en mass start ervaring op te laten doen.
 
Samen trainen
"Ik ben erg dankbaar dat Jan talent in ons ziet, dat is heel gaaf en een groot compliment. Dit is een droom die uitkomt", aldus Van Workum. "Mijn doel is de Olympische Spelen halen, dat wil ik graag najagen en ik heb nog meerdere jaren om mijzelf te ontwikkelen." Drie snotaapjes die daar ineens mogen rijden, beschrijft Visser het drietal. "Ik vind het geweldig dat de bondscoach dit doet. Het geeft motivatie om goed te rijden, ook voor de toekomst." Snellink gooit nog even een bedankje de wereld in: "Aan iedereen die heeft bijgedragen aan deze keuze, ik vind het heel bijzonder."

Waar de mannen eind november tijdens de Junior World Cup in Enschede nog tegen elkaar streden, is het nu dus tijd om te groeperen voor de teamonderdelen. "We moeten samensmelten en een echt team worden. Ons niveau gaat meteen omhoog nu we met zijn drieën trainen dus als we zo doorgaan, kunnen we op de World Cup iets moois neerzetten", vertelt Van Workum na een gemeenschappelijke training in oranjepak. "Het is belangrijk om in elkaars slag te komen", vult Snellink aan. 

De World Cup is een speciale wedstrijd voor de drie junioren, maar volgens Visser is het ook zaak om deze toch niet te groot te maken. "Er zullen waarschijnlijk meer dingen om de wedstrijd heen gebeuren en er zal meer pers aanwezig zijn, maar het blijven ook gewoon twee wedstrijden. Je moet een beetje bij jezelf blijven en doen wat je altijd doet." 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan