Tickets
Shop
Nieuws 05 dec 2019

Japanse schaatsers mijden Nur-Sultan: 'We moeten keuzes maken'

Voor het eerst sinds vijf jaar ontbreken de Japanse schaatsers op een World Cup. Volgens Johan de Wit, bondscoach van de Japanse selectie, is er geen andere optie dan de derde World Cup in Nur-Sultan over te slaan. "We willen goed zijn op de WK Afstanden."

Foto : Soenar Chamid

Onder meer de lange reistijd en het oplopen van jetlags hebben De Wit en zijn assistenten doen besluiten om de World Cup in Nur-Sultan (voorheen Astana) links te laten liggen. "Europeanen hebben als voordeel dat ze tussendoor naar huis kunnen of naar een plek gaan waar ze op dat moment willen zijn. Wij zouden na de World Cup in Tomaszow Mazowiecki twee weken 'ergens' moeten verblijven met 35 man, maar waar? En wie gaat dat betalen?", vraagt De Wit zich af.

"Als wij naast de andere World Cups ook nog naar Nur-Sultan zouden gaan, zouden wij deze winter meer in het buitenland zijn dan in Japan. Als wij goed voor de dag willen komen op de WK Afstanden, kunnen we dat gewoon niet doen. Dat moet de ISU ook snappen", vervolgt de Nederlandse coach in Japanse dienst. Voor de Japanse schaatsers wacht er aan het eind van het jaar namelijk nog een belangrijke selectiewedstrijd voor de WK Afstanden.

Net als in Nederland (de KPN NK Afstanden) plaatsen de eerste drie rijders per afstand zich voor het mondiale toernooi in Salt Lake City. De Wit vindt het niet meer dan vanzelfsprekend dat zijn rijders in optimale vorm aan de start staan van de kwalificatiewedstrijd eind december. "We hebben op verschillende afstanden meerdere gegadigden voor de maximale drie plekken per afstand. Ik wil dat alle rijders hier heel goed zijn zodat ze onderling kunnen uitvechten wie er naar het WK mag."

NB: het gaat hier om de Japanse nationale selectie die traint onder leiding van Johan de Wit. Het kan dus zijn dat er wel Japanners aan de start verschijnen in Kazachstan.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan